Ловац на нацисте савјетује Јеврејима да гласају за крајњу десницу

Танјуг
Ловац на нацисте савјетује Јеврејима да гласају за крајњу десницу

ПАРИЗ - Чувени јеврејски историчар, познат и као ловац на нацисте, Серж Кларсфелд поручио је бирачима, неколико дана прије другог круга избора у Француској, да ако се суоче с избором између крајње десног Националног окупљања (РН) Марин Ле Пен и крајње љевичарског конкурента, изаберу крајњу десницу.

Тај савјет Кларсфелда (88), који је свој живот посветио привођењу правди одбеглих нациста, супротан је ставовима других јеврејских вођа и интелектуалцима у Француској који борбу против националног фронта виде као главни приоритет у другом кругу избора.

Кларсфелд је у интервјуу за АП рекао да је то поручио јер је Марин Ле Пен лидерка странке која подржава Израел и Јевреје.

-Зато смо дали овај савјет онима који ће се суочити са овим другим кругом између крајње љевице и некадашње крајње деснице, која је за нас сада популистичка партија, да гласају за десницу - рекао је он. Кларсфелд је појаснио да ће он лично гласати за центристички савез предсједника Емануела Макрона, али да неће сви бирачи у 577 француских округа имати ту могућност у недјељном другом кругу избора, гдје ће многи моћи да бирају само између Националног окупљања или љевичарске “Непокорене Француске”.

-Бојим се крајње љевице. Крајња љевица има дубоко укоријењену мржњу према Израелу и има милитанте који су про-палестински настројени - рекао је Кларсфелд, описујући Непокорену Француску као “насилну анти-израелску странку с одређеним антисемитским призвуком”.

Кларсфелд је рекао и да вјерује да је Марин Ле Пен трансформисала странку након што је избацила свог оца, прихвативши француски закон који забрањује порицање холокауста и јер даје пројеврејске изјаве.

-Вјерујемо да је искрена. Људи се мијењају. Упознали смо Марин Ле Пен и натјерали смо је да каже и да изјаве које су потпуно пројеврејске, да прихвата закон који штити Јевреје - казао је Кларсфелд.

Кларсфелд је као дијете 1943. године успео да побјегне Гестапоу у Ници, али је његов отац заробљен и депортован у концентрациони логор Аушвиц-Биркенау из кога се никада није вратио. Заједно са супругом Беате залагао се за прогон и кажњавање нациста и против антисемитске екстремне деснице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана