Лоранс Бун: Постигнут ЕУ консензус за кандидатски статус за БиХ

Танјуг
Лоранс Бун: Постигнут ЕУ консензус за кандидатски статус за БиХ

БРИСЕЛ - Француска државна секретарка за европска питања, Лоранс Бун, изјавила је данас у Бриселу да је "Европска унија постигла консензус да додијели БиХ статус земље кандидата за чланство".

"Као што знате, било је пуно незадовољства око динамике проширења. Данас имамо консензус да додијелимо БиХ статус земље кандидата за чланство, а одлука треба да буде донесена у четвртак на састанку лидера Уније на самиту. Ово је још један доказ да реформа функционира, реформа коју је Француска предложила" изјавила је Бун.

У 2019. години Париз је предложио нову методологију за преговоре за чланство.

Француска званичница је говорила прије почетка састанка министара за европска питања на чијој је агенди данас проширење ка западном Балкану.

"У тренутном геополитичком контексту, Савјет ЕУ наглашава хитност да земља крене напријед на свом путу према ЕУ, посебно кроз испуњавање свих 14 кључних приоритета за отварање преговора о приступању ЕУ идентификованих у Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ који је Савјет усвојио 2019. године" пише у закључцима документа о проширењу у који је Радио Слободна Европа раније имао увид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана