Лондон упутио експертима УН фотографије сјевернокорејских пошиљки Русији

Tanjug
Foto: KCNA

ЛОНДОН- У јеку оптужби да званични Пјонгјанг испоручује Русији ракете и муницију, Велика Британија упутила је експертима УН сателитске фотографије које приказују утовар руских бродова у сjевернокорејској луци, пренијели су данас британски медији.

Велика Британија је доставила сателитске фотографије панелу експерата УН у оквиру покушаја да се покрене званична истрага о пословима са наоружањем којима се крше међународне санкције, преноси Гардијан.
    
Од када се предсједник Русије Владимир Путин у септембру прошле године састао са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном на далеком истоку Русије, Сјеверна Кореја је на мети оптужби да је руској влади испоручила балистичке ракете и стотине хиљада артиљеријских граната за потребе рата у Украјини.
    
Путин се ове недјеље у Кремљу састао са сјевернокорејском министарком спољних послова Чое Сон Хуи, што указује да се сарадња између две земље проширује, наводи британски лист.
    
Двоје званичника је разговарало о "даљем развоју билатералних односа у свим областима, укључујуц́и и оне осјетљиве", потврдио је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков.
    
Необјављени извјештај обавјештајних служби Велике Британије у које је Гардијан имао увид садржи и сателитске фотографије снимљене између септембра и децембра на којима се виде три руска брода, Маиа, Ангара и Мариа, који прије пловидбе ка руским лукама на далеком истоку укрцавају контејнере у сјевернокорејској луци Наџин.
    
Иако је потврђено да не може да идентификује шта се налази у контејнерима, ови извјештаји британских служби услиједили су након прошлонедјељног саопштења САД у којем се Русија оптужује да је прошле недјеље у Украјини користила балистичке ракете из Сјеверне Кореје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана