Лондон: Радници на издавању пасоша прекинули са радом

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Радници канцеларија у којима се издају пасоши ступили су у петоседмични штрајк због спора око зарада, радних мјеста, пензија и услова рада, а синдикати упозоравају да ће то успорити процес обнове и продужавања пасоша, пише "Дејли мејл".

Више од 1.000 чланова синдиката радника Јавних и комерцијалних услуга /ПЦС/ на осам локација прекинули су са радом због дугорочног спора.

У међувремену, већ су се формирали редови испред канцеларија у Глазгову, Дараму, Ливерпулу, Сатпорту, Питербороу, Лондону, Белфасту и Њупорту.

Генерални секретар ПЦС-а Марк Сервотка изјавио је да очекује "велика кашњења и одгађања" за лица која покушавају да обнове пасош уочи сезоне годишњих одмора.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да нема измјена које се тичу смјерница према којима се пасош чека 10 седмица.

"По мом мишљењу доћи ће до великог кашњења и мимо прописаних 10 седмица, колико грађани чекају на пасоше, и биће велика гужва што се тиче убрзаних процедура када људи желе пасош што прије", рекао је он.

Он је подсјетио да је Влада саопштила да је спремила мјере за ванредне околности, па ће у наредних неколико дана или седмица моћи да се види како ће то функционисати.

Радник пасошке канцеларије Закари Валари, који је представник синдиката, истакао је да се многи радници боре против сиромаштва.

"Инфлација је сада 10 одсто, а цијене основних намирница скочиле су за 16 одсто. Плате у Цивилном сектору повећане су за око два одсто и ми у синдикату сматрамо да то није довољно због кризе и трошкова живота", нагласио је Валари.

Он је навео да жали што ће доћи до кашњења, али да је потребно да Влада сједне за преговарачки сто и изнесе поштену понуду за повећање плата.

"Многи запослени у нашим канцеларијама боре се са сиромаштвом, око 40.000 људи посјећује банке хране и око 45.000 тражи социјалну помоћ, коју често сами одређују другима", напоменуо је Валари.

Према његовим ријечима, дошло је до измјена и што се тиче пензија и услова рада.

"Примијетили смо да наши радници претплаћују свој пензиони фонд и тражимо да им се тај новац врати. Ми овдје у пасошким канцеларијама помажемо људима да отпутују негдје, а већина наших радника због трошкова живота не може да иде нигдје", додао је Валари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана