Руска ПВО оборила ракету ''Storm Shadow''

ГС/Агенције
Руска ПВО оборила ракету ''Storm Shadow''

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 445. дан. Емануел Макрон Володимиру Зеленском по доласку у Париз потврдио слање десетина оклопних возила и лаких тенкова.

Руска ПВО оборила ракету ''Storm Shadow''

Руска противваздушна одбрана оборила је крстарећу ракету дугог домета ''Сторм Схадоw'', саопштио је данас портпарол Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

''Снаге противваздушне одбране пресреле су седам антирадарских пројектила ХАРМ, крстарећу ракету великог домета ''Сторм Схадоw'' и 10 ракета вишеструког ракетног система ХИМАРС'', рекао је он.

Раније је ТАСС пренио да су снаге Украјине 12. и 13. маја гранатирале Луганск ракетама ''Storm Shadow'' британске производње.

Британски министар одбране Бен Волас објавио је 11. маја да је Британија испоручила одређену количину ракета "Сторм Схадов" кијевском режиму и додао да ракете имају оперативни домет 250-300 километара.

Песков:Војна помоћ Лондона Украјини неће утицати на ток специјалне војне операције

Портпарол кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да војна помоћ Велике Британије Украјини неће значајно утицати на ток "специјалне операције", већ да ће само створити додатне тешкоће за Украјину.

"Још једном понављамо да то не може имати никакав суштински ни фундаменталан утицај на ток специјалне војне операције. Али, наравно, то води даљим разарањима, то води даљим дејствима... За Украјину то причу чини много компликованијом", рекао је Песков, преносе РИА Новости.

Лондон је данас саопштио да ће премијер Риши Сунак на састанку са предсједником Украјине Володимиром Зеленским објавити нови пакет помоћи Украјини, који ће укључивати противваздушне ракете и стотине дронова дугог домета.

Сијарто: План Пекинга основа за даље разговоре

Мађарска подржава план Кине за Украјину и вјерује да он може бити основа за даље разговоре о рјешавању сукоба, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је на састанку са кинеским министром спољних послова Ћин Гангом у Пекингу рекао да Мађарска подржава мир, који треба што прије постићи.

"Нажалост, ратоборна реторика је екстремно снажна на глобалном нивоу, тако да морамо да ојачамо глас у кампу мира, гдје придајемо велику важност улози Народне Републике Кине. Ми подржавамо ваше мировне напоре, захвални смо вам на вашем плану за мир и надамо се да ће он бити основа за дискусије о томе како да се постигне мир у нашем региону", истакао је Сијарто.

Сијарто је објавио видео-снимак почетка састанка на свом "Фејсбук" налогу.

Он је јуче на путу за Пекинг навео да је "Европу захватила ратна психоза", те да су напори за подршку миру посебно важни и морају се стално јачати, јавио је ТАСС.

Кинеско Министарство спољних послова објавило је 24. фебруара документ са приједлозима за политичко рјешење за сукобе у Украјини.

Специјални изасланик Кине долази у дводневну посјету Украјини 16. и 17. маја

Кинески изасланик Ли Хуи требало би да допутује у дводневну посјету Украјини 16-17. маја, изјавио је данас званичник украјинске владе.

Ли је специјални изасланик званичног Пекинга за евроазијска питања и бивши амбасадор Кине у Русији, наводи се у извјештају Ројтерса.

Поред Украјине, Ли ће посетити Русију и европске престонице током турнеје за коју је из Пекинга саопштено да има за циљ покретање разговора о "политичком рјешењу" украјинске кризе.

Украјински званичник је одбио да пружи више детаља о посјети високог кинеског дипломате.

Алијанса неће понудити чланство Украјини у Вилњусу

НАТО ће понудити Украјини велике могућности за пружање помоћи, али тешко да ће бити постигнут било какав напредак у вези са њеним учлањењем у Алијансу на самиту блока у јулу у Литванији, пишу западни медији.

Медији наводе да званичници и дипломате Алијансе планирају да изнесу приједлог који ће укључивати мјере подршке Украјини, али да неће дати тој земљи статус чланице.

Извор упознат са ситуацијом изјавио је да ће рјешење бити представљено на самиту НАТО-а у Вилњусу 11. и 12. јула.

Медији истичу да Њемачка, за разлику од САД и Велике Британије, остаје главни противник учлањења Украјине у НАТО, јер Берлин сматра да је земља која је у сукобу са једном нуклеарном силом “далеко од доброг кандидата за чланство у Алијанси”, пренио је “Спутњик”.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је прошле седмице да је јасно да се његова земља неће придружити Алијанси док се не заврши рат са Русијом, али да се нада да ће од западних савезника што прије добити позивницу за приуступање блоку.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је прошлог мјесеца да ће се Украјина “на крају придружити Алијанси”, а таквој изјави успротивио се мађарски премијер Виктор Орбан.

Британија ће Украјини послати јуришне дронове великог домета

Велика Британија ће Украјини послати стотине нових дронова домета вишег од 200 километара, саопштила је данас британска влада, након што је украјински предсједник Володимир Зеленски објавио да је стигао у Лондон на разговоре са премијером Ришијем Сунаком.

„Данас ће премијер потврдити да ће Велика Британија обезбиједити стотине ракета ПВО и стотине нових јуришних дронова домета преко 200 километара”, наведено је у саопштењу, преноси Ројтерс. Додаје се да ће помоћ бити испоручена у наредним месецима. Велика Британија је прошле недјеље постала прва земља која је почела да снабдијева Украјину крстарећим ракетама дугог домета.

Зеленски одлази у Велику Британију на разговор са премијером Сунаком

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да ће отпутовати у Велику Британију да се састане са британским премијером Ришијем Сунаком у оквиру обиласка неколико кључних европских савезника пре очекиване, велике украјинске контраофанзиве против руских снага.

Зеленски се током протеклог викенда већ састао са њемачким, француским и италијанским лидерима тражећи да се повећа војна и финансијска подршка Украјини.

“Данас – Лондон. Велика Британија је лидер када је у питању јачање украјинских војних способности на копну и у ваздуху. Ова сарадња данас ће бити настављена. Упознаћу свог пријатеља Ришија и имаћемо суштинске преговоре”, објавио је Зеленски на Твитеру, преноси Ројтерс.

Прошле недјеље Велика Британија је постала прва земља која је почела да снабдијева Украјину крстарећим ракетама дугог домета које ће омогућити украјинским оружаним снагама да погађају руске циљеве - трупе и центре снабдијевања - дубоко иза линија фронта.

Специјални изасланик званичног Пекинга Ли Хуи на турнеји у Украјини, Русији и ЕУ

Специјални кинески изасланик Ли Хуи започеће данас турнеју по Украјини, Русији и ЕУ током које ће разговорати о “политичком решењу” украјинске кризе.

Ли Хуи, специјални званичног Пекинга за евроазијска питања и бивши амбасадор у Русији, посјетиће и Пољску, Француску и Немачка током свог вишедневног путовања, саопштило је Министарство спољних послова Кине, без информација о детаљном распореду посета, преноси Ројтерс.

“Ова турнеја сведочи о напорима Кине да промовише мировне преговоре и у потпуности демонстрира чврсту посвећеност Кине миру”, изјавио је портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин на редовном, дневном брифингу за новинаре.

Ли је највиши кинески званичник који ће посјетити Украјину од избијања сукоба са Русијом у фебруару 2022. године. Његово путовање би могло временски да се поклопи са почетком дуго очекиване украјинске контраофанзиве којом би званични Кијев покушао заузме територије које су сада под контролом Русије.

Два извора упозната са плановима званичног Пекинга тврде да би Украјина требало да буде прва станица Лијеве европске турнеје.

 

Сирски:Напредовање наших трупа у правцу Бахмута први успјех офанзивних операција

Командант Копнене војске Оружаних снага Украјине генерал Олександар Сирски изјавио је да је напредовање украјинских снага у правцу Бахмута први успјех офанзивних операција у току операције одбране Бахмута.

Сирки је истакао да је то само делимичан успјех и да се операција одбране Бахмута наставља, објавило је Министарство одбране Украјине на свом Телеграм налогу.

Према ријечима Сирског, све одлуке неопходне за одбрану су донијете и сви могући сценарији су разрађени са командантима на борбеној линији, преноси Интерфакс Украјина.

„Посљедњих неколико дана показало је да можемо да идемо напред и уништимо непријатеља чак и у овако изузетно тешким условима. Боримо се са мање ресурса од непријатеља. Истовремено, успевамо да покваримо његове планове”, навео је Сирски.

Париз: Макрон потврдио Зеленском нови пакет војне помоћи за Украјину

Француска ће у наредних неколико недјеља послати Украјини више десетина оклопних возила и лаких тенкова, укључујући савремена борбена возила АМКС-10РЦ, наводи се у заједничком саопштење издатом након разговора француског предсједника Емануела Макрона и украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Послије радне вечере двојице лидера која је трајала више од три сата, француски предсједник је указао да званични Париз усмјерава своје напоре да подржи способности противваздушне одбране украјинских снага, наводи се у извјештају Ројтерса.

Посјета Паризу била је дио турнеје украјинског лидера у неколико кључних европских савезничких земаља током које је Зеленски настојао да прикупи додатну војну и финансијску помоћ уочи очекиване украјинске контраофанзиве против руских снага.

Након што је током посјете Њемачкој протеклог викедна обезбиједио додатну војну помоћ у вриједности од три милијарде долара, Зеленски је у Берлину поручио да би Кијев уз помоћ савезника могао “неповратно” да порази Русију већ током ове године.

Макрон је поновио Зеленском да ће Париз наставити да пружа Украјини политичку, финансијску, хуманитарну и војну подршку онолико дуго колико буде потребно, наводи се у заједничком саопштењу.

Извор у Јелисејској палати потврдио је новинарима да ће Француска обезбиједити Украјини додатне, модерније одбрамбене системе, али у овом тренутку не помињу се испоруке борбених млазних авиона које је тражио Зеленски.

Француска борбена возила АМКС-10РЦ на терену се крећу веома брзо и имају велику маневарску способност која омогућава брзе промене позиција на ратишту, а министар одбране Украјине Алексиј Резников назвао их је “снајперима на брзим точковима”.

Зеленски: Са сваком посјетом јачају одбрамбене способности

Украјински предсједник Володимир Зеленски допутовао је у изненадну посету Паризу где ће разговарати са француским предсједником Емануелом Макроном.

„Са сваком посетом, одбрамбене и офанзивне способности Украјине се шире. Везе са Европом су све јаче, а притисак на Русију све вец́и”, написао је Зеленски јуче на Твитеру по доласку у Париз.

Он је навео да ће са Макроном „разговарати о најважнијим тачкама билатералних односа”.

Како је раније саопштено је из Макроновог кабинета, Француска је послала авион по Зеленског у Њемачку, гдје се претходно састао са канцеларом Олафом Шолцом, јавља Асошиејтед прес.

Макронов кабинет је саопштио је да ће разговарати о војним и хуманитарним потребама Украјине и „дугорочним перспективама за повратак мира у Европи” и да ц́е Макрон „потврдити непоколебљиву подршку Француске и Европе” Украјини у њеној борби против руске инвазије.

Макрон и Зеленски се нису обратили новинарима који су чекали испред предсједничке палате, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана