Лондон ће распоредити 20.000 војника на сјеверу Европе

Срна
Foto: army.mil

Велика Британија саопштила је да планира да појача војно присуство у сјеверној Европи, укључујући распоређивање 20.000 војника у региону сљедеће године.

У саопштењу се наводи да је одлука донесена како би се помогло у заштити критичне инфраструктуре због "растуће забринутости" од онога што су назвали "руском саботажом".

Британија је у саопштењу најавила да ће послати 20.000 војника, морнара, маринаца и припадника ваздухопловних снага, као и осам бродова Краљевске морнарице и групу брзих авиона и војних хеликоптера да помогну у контроли и одвраћању "пријетње из Русије".

Такође, Лондон ће учествовати у великим вјежбама, заједно са већим бројем земаља, а спроводиће и контролу ваздуха и обуку за лет по хладном времену, јавио је Ројтерс.

Премијер Велике Британије Риши Сунак састао се данас са колегама лидерима у оквиру самита о одбрамбеној сарадњи Заједничких експедиционих снага (ЈЕФ) на шведском острву Готланд у Балтичком мору.

ЈЕФ, група за сарадњу у области одбране између нордијских и балтичких држава, Холандије и Британије, састала се неколико дана након што су нафтовод и кабл за пренос података у Финском заливу оштећени због "спољних активности", што је изазвало забринутост за безбједност у ширем нордијском региону.

- Ове седмице смо још једном видјели да се наша безбједност не може узети здраво за готово. Од виталног је значаја да будемо уједињени против оних који имају зле намјере - навео је Сунак у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана