Најмање четворо повријеђено у гранатирању Харкова

ГС- Агенције
Најмање четворо повријеђено у гранатирању Харкова

Рат у Украјини ушао је у 508. дан. Украјина и Русија међусобно се оптужују за напад дроновима у Запорошкој и Курској области. Споразум о извозу жита истиче у понедељак, Путин тврди да се обавезе не испуњавају.

19.00 Саливен: Рат у Украјини није запао у ћорсокак, али тешко иде против Русије

Саветник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливен изјавио је данас да рат у Украјини није запао у ћорсокак, али је признао да и даље "тешко иде" против Русије.

"Рекли смо прије него што је ова контраофанзива почела да ће бити тешко и тешко је", рекао је Саливен у интервјуу за АБЦ њуз.

Како је истакао, то је природа рата, али Украјинци настављају да иду напред. "Настављамо да их снабдевамо неопходним оружјем и средствима да би то могли да ураде и они ће наставити да покушавају да поврате територију коју је Русија нелегално окупирала", наставио је Саливен, указујући на оно што је назвао "напредак и на истоку и на југу".

Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, артјомовском и прије свега запорошком правцу почела је 4. јуна.

18.00 Најмање четворо повређено у гранатирању Харкова

Најмање четири особе су повређене данас у руском гранатирању Харкова, највећг града на истоку Украјине, саопштили су локални званичници.

Гувернер Харковске области Олех Синехубов рекао је да је након гранатирања избио и пожар, преноси Ројтерс.

Прецизирао је да су хоспитализоване три особе са ранама од гелера, док је једна збринута на мјесту догађаја.

Исторвремено, градоначелник Харкова Игор Терехов рекао је да је у нападу повређено седам људи.

16,00  Ситуација на истоку Украјине је ескалирала

Она је на Телеграму написала да руске снаге већ два дана заредом напредују у правцу Купјанска, да су украјинске снаге у дефанзиви и да се воде тешке борбе.

На Бахмутском правцу, према њеним ријечима, украјинске трупе постепено напредују, посебно на јужном крилу, док на сјеверном покушавају да задрже заузете положаје, а руске трупе нападају.

Маљар је навела да на Авдејевском и Маринском правцу руске снаге настављају офанзивне операције, а да их украјинске трупе ефикасно одбијају.

09:01 -  Москва: Осујећен терористички напад на Крим

Руско министарство одбране саопштило је да су њене снаге спречиле Украјину да нападне црноморску луку Севастопољ, уништивши седам ваздушних и два подводна дрона.

"Јутрос је осујећен покушај кијевског режима да изврши терористички напад са седам беспилотних летелица и два беспилотна подводна возила на објекте на територији полуострва Крим у близини града Севастопоља“, саопштило је министарство у Телеграму. апликација за размену порука.

Како се додаје, жртава и материјалне штете није било.

Наводи се да су два дрона оборена изнад Црног мора на великој удаљености од обале, док су пет пресреле руске снаге за електронско ратовање.

Два беспилотна подводна возила, позната као подводни дронови, откривена у северном делу Црног мора и уништена, закључује се у саопштењу..

07:34 - Локалне власти: Девет дронова оборено код Крима

Руске снаге противваздухопловне одбране и Црноморска флота пресреле су девет украјинских дронова код Севастопоља на Криму, рекао је локални званичник.

"Ниједан објекат, ни у граду ни у акваторију, није оштећен“, написао је на Телеграму Михаил Развожајев, начелник Севастопоља.

Како је навео, две беспилотне летелице су оборене изнад мора, пет су пресреле руске снаге за електронско ратовање, а два дрона су уништена на спољној обали.

Саобраћајне власти саопштиле су да је поморски транспорт, укључујући путничке трајекте, обустављен на неколико сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана