ЛНР: Украјинска војска напушта Соледар, пољски плаћеници остављени на цједилу

ГС/Агенције
У току је 320. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини
Foto: Агенције | У току је 320. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 320. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Владимир Зеленски је саопштио да су у току припреме за пребацивање додатнх снага под Соледар и Бахмут, гдје су у току жестоке борбе. Њемачка грозничаво тражи оклопна возила „Мардер“ за слање у Кијев, пише „Шпигл“.

Њемачка тренутно не планира да Украјини шаље тенкове Леопард 2

Њемачка тренутно нема планове да Украјини шаље тенкове Леопард 2, изјавио је данас портпарол њемачке владе.

Он је то рекао на конференцији за новинаре, а поводом вијести да ће Њемачка послати Украјини борбена возила Мардер, а на позиве Кијева да пошаље још тешког наоружања, преноси Ројтерс.

Њемачки министар економије изјавио је раније да Берлин не искључује могућност испоруке тенкова Леопард, који су тежа борбена возила од Мардера.

Украјина очекује да ЕУ уведе санкције и руском Росатому

Украјина очекује да Европска унија уведе санкције руској државној корпорацијј за атомску енергију Росатому у следећем пакету санкција против Русије, изјавио је данас украјински премијер Денис Шмигал. 

Шмигал је послије данашњег  сусрета са замјеником предсједника Европске комисије Франсом Тимермансом у Кијеву изјавио да је руску нуклеарну индустрију требало казнити још прије 10 мјесеци, преноси Ројтерс.

"Активно радимо са нашим европским партнерима и тражимо подршку у четири области: демилитаризацији нуклеарне електране Запорожје, снабдјевању електронском опремом, могућностима увоза електричне енергије из ЕУ и санкцијама против Русије", написао је Шмигал на Телеграму.

Премијер Украјине је додао да нови, десети пакет санкција против Русије треба да буде усмјерен и против Росатома.

"Агресор мора са буде кажњен за нападе на украјинску енергетску инфраструктуру и злочине против екологије", закључио је Шмигал. 

Скај њуз: Велика Британија планира да Украјини пошаље тенкове Челенџер 2

Векика Британија разматра да први пут пошаље у Украјину тенкове домаће производње како би помогла земљи у борби против руских снага, пренио је данас Скај њуз.

Дискусије се воде последњих неколико недјеља о испоруци главног борбеног тенка британске војске Челенџер 2, пренио је Скај њуз, позивајући се на неименовани западни извор који је упућен у разговоре, преноси Ројтерс.

Снабдјевање Украјине тенковима представљало би значајану промјену политике подршке, али британска влада још није донијела коначну одлуку по том питању, наводи Скај.

Према неименованом извору Британија би могла да понуди Украјини око 10 тенкова Челенџер 2.

Челенџер 2 је борбени тенк дизајниран за напад на друге тенкове и у служби је британске војске од 1994. године.

Две жене погинуле, четворо међу којима и девојчица рањено у гранатирању пијаце

У јутрошњем руском ракетном нападу на пијацу у селу Шевченково у харковској области погинуле су две жене, а повријеђено је четворо особа, међу њима и 10-годишња дјевојчица, саопштио је данас локални тужилац.

Он је саопштио да је покренут процес истраге потенцијалног ратног злочина, позивајући се на прелиминарне информације да је напад изведен ПВО системом С-300 у руској Белгородској области која се граничи са Украјином.

Украјински портал Суспилне објавио је снимке на којима се види како спасилачке службе рашчишћавају рушевине у великом кратеру у центру Шевченкова, а на фотографији коју је објавио кабинет украјинског председника види се како спасиоци покушавају да извуку једну жену из рушевина, али се према фотографији не може утврдити да ли је она жива.

Коментаришући руски ракетни напад, шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак написао је на мрежи Телеграм да се ради о ''обичним терористима''.

Песков: Информација о погибији 600 украјинских војника је тачна

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да су се показале тачним информације Москве да је 600 украјинских војника погинуло у нападу на град Краматорск, упркос извјештајима према којима су напади промашили мете.

'Кремљ је апсолутно увјерен у тачност те информације, а подсјетићу и на ријечи предсједника Владимира Путина да је главни извор информације било Министарство одбране'', рекао је Песков, преноси Ројтерс.

Раније је та агенција пренијела да су руски ракетни напади промашили циљеве у граду Краматорск и да није било очигледних знакова штете, упркос наводима Москве да је у нападима погинуло 600 украјинских војника.

Песков је одбацио наводе Кијева да је замјеник шефа кабинета предсједника Русије Дмитриј Козак, незванично разговарао са европским званичницима о миру с Украјином.

'Ријеч је о још једној лажној вести'', рекао је Песков.

Коментаришући нове испоруке оружја из земаља Запада, Песков је оценио да ће то ''само продубити патњу украјинског народа'', као и да неће промијенити исход сукоба.

Ројтерс подсећа да су украјинске снаге постигле одређене успехе на бојном пољу и да су затражиле од западних савезника помоћ у ПВО системима, како би направили превагу у рату који траје од фебруара прошле године.

Број избјеглица које су стигле у Руску Федерацију са територија Украјине и Донбаса премашио је 5,1 милион људи, међу којима су 728.000 дјеце.

Пољске власти разматрају пребацивање симболично малог броја тенкова "Леопард" у Украјину у сарадњи са другим западним земљама, изјавио је представник Канцеларије пољског предсједника, задужен за међународна питања, Јакуб Кумоч, одговарајући на питање о медијским извештајима о плановима Варшаве да ове тенкове преда Кијеву.

„Случај је у разматрању", рекао је он за радио Зет, истичући да се „разговара о приједлогу да Пољска учествује у одређеној коалицији земаља које имају Леопарде".

Кумоч је назвао "апсолутном дезинформацијом" говор о "великом броју леопарда" који ће се испоручити. Према његовим ријечима, „ријеч је о симболичној подршци и учешћу у коалицији неколико земаља. 

Рећи да ће Пољска предати неколико десетина или стотина тенкова је апсурдно, стварање алтернативне реалности", нагласио је представник канцеларије пољског лидера.

У Соледару је примјетно масовно бјекство украјинских војника из урбаних средина, саопштио је Иван Филипоненко, представник Народне милиције ЛНР.

„У Соледару биљежимо масовни егзодус непријатеља из урбаног развоја. Основу одбране украјинских трупа на овом подручју чинила је 61. одвојена механизована бригада. А према нашим обавјештајним подацима, командант бригаде са позивним знаком „Лижник" поставио је задатак потчињеним командантима батаљона да током ноћи организују повлачење преосталих преживјелих јединица из града", саопштио је он.

Према његовим ријечима, Кијев покушава да сакрије повлачење из Соледара и убиједи своју војску да је тамо у току ротација, што није тачно. Тамо су остале напуштене јединице пољских плаћеника.

Он је такође истакао да су украјински диверзанти активни на линији раздвајања у ЛНР, али је ситуација у региону потпуно контролисана.

Руске снаге ослободиле су стратешку тачку Бахмутско у Доњецкој Народној Републици (ДНР), саопштено је у штабу Територијалне одбране ДНР.

Украјинске снаге се спремају да пређу Дњепар у подручју Каховског резервоара, саопштио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„У последње вријеме Дњепар је постао плитак, што није случајно. То индиректно потврђује да се украјинске трупе спремају да пређу Дњепар у области Каховског резервоара. Енергодар и Запорошка нуклеарна електрана могу постати један од праваца за десант трупа", рекао је Рогов.

Према његовом мишљењу, смањење протока воде у Дњепру је вјештачки процес који организују кијевске власти постепеним затварањем хидротехничких капија на бранама хидроцентрала у горњем току Дњепра.

Њемачка ће Украјини испоручити 40 борбених возила из залиха своје војске, објавио је магазин Шпигел.

Како се наводи, "власти грозничаво траже борбена пјешадиска возила Мардер која су обећана Кијеву".

Предсједник Украјине Владимир Зеленски рекао је да команда Оружаних снага Украјине организује пребацивање додатних снага у области Бахмута (Артјомовска) и Соледара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана