Љевичарска коалиција предложила Луси Кастет за премијерку Француске

Танјуг
Љевичарска коалиција предложила Луси Кастет за премијерку Француске

ПАРИЗ  - Француска љевичарска коалиција Нови народни фронт (НФП) предложила је директорку финансија и јавних набавки Париза Луси Кастет за премијерку Француске, пренио је Фигаро.

Како се наводи, НФП је претходно одустао да кандидати за премијерску функцију буду лидер Непокорене Француске Жан Лик Меланшон и лидерка Поновног уједињења (Реунион) Игет Бело.

Политко наводи да нема много сличности између Кастет и предсједника Француске Емануела Макрона, упркос томе што су обоје завршили реномирану Националну школу за администрацију, пошто се Кастет током каријере борила да француске јавне службе не остану без стабилних финансијских средстава.

Љевичарска коалиција, упркос добром резултату оствареном на парламентарним изборима почетком мјесеца, није добила предсједника скупштине, након што је на ту позицију изабрана досадашња предсједница парламента Јаел Брон-Пиве.

Она је са освојених 220 гласова побиједила члана Комунистичке партије Андреа Шасења, који је освојио 207 гласова, у трци која је захтијевала три круга гласања.

Макрон је раније изјавио да ће новог премијера именовати након завршетка Олимпијских игара у Паризу, као и да ће тада саставити нову владу.

Он је одбио да коментарише да ли ће нови премијер бити неко из побједничке љевичарске коалиције, а Меланшон га је оптужио да одбија да призна резултате избора.

-Предсједник одбија да призна резултате избора и жели да нас насилно натјера да прихватимо његов нови Републикански фронт и да одустанемо од нашег програма како бисмо склопили савез са њим. То није опција. Поштујте гласове Француза. Макрон мора да се подреди или да поднесе оставку - објавио је на свом Икс налогу Меланшон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана