Лидери Комонвелта се сложили: Дошло је вријеме за дискусију о репарацијама за ропство

Срна
Foto: Илустрација

АПИЈА- Лидери Комонвелта саопштили су на крају самита у Самои да је дошло вријеме за дискусију о томе да ли Велика Британија треба да се обавеже на репарације због своје улоге у трансатлантској трговини робљем.

Ропство и пријетња од климатских промјена биле су главне теме током седмодневног самита за представнике 56 земаља у овој групи, од којих већина има коријене у британској империји.

Британски премијер Кир Стармер, чија је земља дуго одбијала позиве на финансијску компензацију земљама погођеним ропством, рекао је да се на самиту не расправља о новцу.

Лидери су у заједничкој изјави навели да су се "сагласили да је дошло вријеме за смислен, истинољубив разговор, пун поштовања у правцу стварања заједничке будућности засноване на правичности".

Подстицање бивших колонијалних сила као што је Британија да плате репарације или изврше надокнаду на други начин добило је замах широм свијета, посебно међу карипском заједницом и земљама Афричке уније.

Они који се противе репарацијама кажу да земље не би требале да буду одговорне за историјске грешке, док они који подржавају идеју сматрају да је насљеђе ропства довело до огромне и постојане расне неједнакости.

У заједничком саопштењу не помиње се у ком би облику требало да буду репарације. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана