Лидери ЕУ подржали “нове начине” за сузбијање нелегалних миграција

Танјуг
Лидери ЕУ подржали “нове начине” за сузбијање нелегалних миграција

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ усвојили су закључке о миграцијама, у којима су позвали на унапређење сарадње са земљама поријекла и транзита и поручили да би требало размотрити “нове начине” за спречавање и сузбијање нерегуларних миграција, у складу са ЕУ и међународним правом.

Истовремено су поново потврдили посвећеност Европског савјета супротстављању инструментализацији миграната у политичке сврхе. -Европски савјет подсјећа на важност одговарајућег функционисања Шенгенске зоне, у складу са ревидираним закоником о шенгенским границама - наводи се у документу.

Наглашава се да се „Русији и Бјелорусији, или било којој другој земљи, не може дозволити да злоупотребљава вриједности ЕУ, укључујући право на азил“, као и да подрива демократије ЕУ. Европски савјет изразио је солидарност са државама чланицама које се суочавају са овим изазовима.

-Изузетне ситуације захтијевају одговарајуће мјере. Европски савјет подсјећа на своју одлучност да обезбиједи ефикасну контролу спољних граница свим расположивим средствима, укључујући подршку ЕУ, у складу са ЕУ и међународним правом -наводи се у закључцима.

У закључцима се додаје да су миграције европски изазов који захтијева европски одговор и позивају Савјет ЕУ, државе чланице ЕУ и Комисија да појачају рад у свим правцима дјеловања у свеобухватном приступ миграцијама, изложеном у фебруару 2023. године.

-Европски савјет такође позива на појачану сарадњу са земљама поријекла и транзита, кроз свеобухватна узајамно корисна партнерства, како би се ријешили основни узроци и како би се борили против трговине људима и кријумчарења, са циљем спречавања губитка живота и нерегуларних одлазака - наводи се у закључцима.

Како се додаје, усклађивање визне политике суседних земаља је важан елемент у том погледу.

-Безбједни и легални путеви у складу са националним компетенцијама кључни су за регуларне и уредне миграције - наводи се у закључцима.

Европски савјет позвао је на одлучну акцију на свим нивоима како би се олакшао, повећао и убрзао повратак миграната из ЕУ, “користећи све релеватне политике, инструменте и алате ЕУ, уккључујучи дипломатију, развој трговину и визе”.

Такође је позвао Комисију да хитно поднесе нови законски приједлог. Лидери ЕУ су током данашњег самита Европског савјета разговарали и о другим питањима, укључујући о Украјини, Блиском истоку, конкурентности и спољним пословима ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана