Лидери афричких земаља допутовали у Санкт Петербург ради састанка с Путином

Танјуг
Лидери афричких земаља допутовали у Санкт Петербург ради састанка с Путином

САНКТ ПЕТЕРБУРГ- Лидери шест афричких земаља стигли су данас у Санкт Петербург, гдје ће се састати с руским предсједником Владимиром Путином, саопштено је из организационог комитета Санктпетербуршког међународног економског форума.

У саставу мировне мисије су, поред јужноафричког лидера Сирила Рамафосе, председник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, председник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници предсједника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда, преноси Спутњик.

Лидери афричких земаља претходно су посјетили Кијев, гдје су разговарали с украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

План за рјешавање украјинског сукоба који су предложиле афричке земље, а који се састоји из 10 тачака, садржи и позив да се обезбиједе непрекидне испоруке жита и ђубрива, преноси агенција „РБК Украјина“.

Мировна мисија, у чијем су саставу лидери неколико афричких земаља, изнијела је током преговора с предсједником Украјине Зеленским у Кијеву низ приједлога за рјешавање украјинске кризе.

Према наводима агенције „РБК-Украјина“, план поред рјешавања сукоба мирним путем, почетка преговора и деескалације, подразумијева и обезбјеђивање непрекидних испорука жита и ђубрива, хуманитарну подршку угроженим цивилима, осигурање суверенитета држава и народа, гаранције безбједности, размјену заробљеника, послијератну обнову и ближу сарадњу са земљама Африке.

Како наводи Спутњик, предсједник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса је изјавио да афричке земље желе да се што прије оконча украјински сукоб и додао да су земље које су у њега умијешане дужне да што пре почну да раде на постизању деескалације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана