Лидер Хезболаха запријетио “борбом без граница”

Танјуг
Лидер Хезболаха запријетио “борбом без граница”

БЕЈРУТ - Лидер Хезболаха Хасан Насрала одао је почаст убијеном оперативцу Хамаса Салеху ал Арурију, при чему је изјавио саучешће Хамасу и палестинском народу.

Хасан Насрала назвао је израелски напад на јужни Бејрут “очитом израелском агресијом”, а убиство Арурија “опасним чином” који, како је додао, представља “двоструку ескалацију”.

Лидер Хезболаха такође је упозорио Израел да не напада Либан, нагласивши да убиство Арурија неће проћи некажњено.

-Ако непријатељ размишља о рату против Либана, тада ће наше борбе бити без граница, без ограничења, без правила. И знају на шта мислим. Ми се не бојимо рата. Не бојимо се тога. Нисмо неодлучни. Да јесмо, стали бисмо - истакао је вођа Хезболаха.

Насрала је у говору поводом годишњице убиства бившег команданта елитне јединице Кудс Иранске револуционарне гарде, Касема Сулејманија, нагласио да Хезболах “не пере руке” од напада Хамаса на Израел 7. октобра, али да је тај напад искључиво палестински и да његова група није имала информације о плановима.

-Израелцима је сада јасно да се суочавају с народом који неће заборавити своју земљу или своју историју или своју садашњост, или своје светиње - рекао је Насрала.

Додао је да покрети отпора добијају на популарности упркос неким покушајима да се Хамас окриви за израелске масакре у Гази, преноси Ал Џазира.

Нагласио је да је Израел потпуно пао “хумано, морално, правно”, додајући да се широм свијета на ту земљу гледа као на земљу која убија и изгладњује децу и цивиле, као и да много младих у САД подржавају Палестинце.

Вођа либанске милитантне групе повезане с Техераном похвалио је нападе јеменских Хута на комерцијална пловила у Црвеном мору, описујући их као “учинковит, велик пркос у Црвеном мору”.

Насрала, је говорећи о Сулејманију, који је погинуо у нападу америчке беспилотне летјелице 2020. године, рекао да је подржавајући “покрете отпора” у цијелом региону, Сулејмани настојао да им помогне да дјелују без помоћи Ирана.

Рекао је ''да су Сулејмани и његов Корпус чувара исламске револуције били уз Палестинце на сваком кораку како би им помогли у изградњи њихове војне снаге'', преноси Ал Џазира.

Палестинска милитантна група Хамас потврдила је да је у израелском нападу на предграђе Бејрута у уторак убијен њен високи званичник Салех ал Арури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана