Лидер Хамаса: Устаћемо као феникс из пепела

Танјуг
Лидер Хамаса: Устаћемо као феникс из пепела

ГАЗА - Лидер Хамаса у егзилу Калед Мешал изјавио је данас да ће та група устати “као феникс из пепела” упркос тешким губицима које је претрпјела током једногодишњег рата са Израелом, и да наставља да регрутује борце и производи оружје.

Мешал је рекао да сукоб са Израелом траје 76 година, односно да датира од онога што Палестинци називају “Накба” или “катастрофа”, када су многи Палестинци расељени током рата 1948. након чега је створен Израел.

-Историја Палестине је састављена од циклуса. Пролазимо кроз фазе у којима губимо мученике (жртве) и дио наших војних способности, али онда се палестински дух поново уздиже, као феникс, захваљујући Богу - рекао је Мешал за Ројтерс.

Мешал, који је преживео покушај убиства 1997. године након што му је убризган отров и који је био генерални лидер Хамаса од 1996. до 2017. године, рекао је да је Хамас и даље у стању да се бори против израелских трупа.

-Изгубили смо дио наше муниције и оружја, али Хамас и даље регрутује младиће и наставља да производи значајан дио свог оружја и муниције - рекао је Мешал, не износећи детаље.

Мешал је један од шест лидера Хамаса које је америчко Министарство правде оптужило за тероризам због напада на Израел 7. октобра прошле године.

Нагласио је да не види никакве шансе за мир докле год је у Израелу на власти влада израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

-Све док постоји (израелска) окупација, регион је темпирана бомба - поручио је Мешал.

Нетанијахуова канцеларија одбила је да коментарише Мешалове изјаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана