Лидер Бјелорусије открио детаље преговора са вођом Вагнера: Јевгеније, бићеш згажен као бува

ГС
Foto: BLN

МИНСК - Предсједник Белорусије Александар Лукашенко открио је како су изгледали његови преговори са шефом руске приватне војне компаније Вагнер Јевгенијем Пригожином да заустави оружану побуну.

Лукашенко је нагласио да је руски предсједник Владимир Путин био спреман да немилосрдно оконча побуну, али да га је убиједио да сачека док он не покуша да разговара са Пригожином.

- Да будем искрен, кад сам почео да добијам неке информације о дешавањима у Ростову, некако у почетку нисам обраћао много пажње на то. Рат траје па такве ствари не чуде. Али после 8 сати ујутру у суботу почеле су да ми стижу алармантне вести о ситуацији у Русији - присјећа се Лукашенко.

- Договорили смо се у 9.30 да ћемо разговарати у било које време му одговара. Обратио се нацији у 10 сати, а у 10.10 ме је позвао и изнео детаље о ситуацији која се одвија у Русији. Поставио сам неколико питања, укључујући питања о његовим плановима да се позабави тим, а онда сам схватио да је ситуација озбиљна. Нећу износити даље детаље о том делу разговора - наводи Лукашенко.

Наводи да су га убрзо обавијестили да Путин жели да разговара.

Шеф државе тврди да је убиједио Путина да сачека са одлуком.

- Најопаснија ствар, како сам ја то видео, није била сама ситуација већ њене могуће последице. То је био најопаснији део тога. Такође сам схватио да је донета тешка одлука да се елиминишу сви који су умешани. Предложио сам Путину да не жури да то уради. Предложио сам да разговарам са Пригожином и његовим командантима - наводи Лукашенко.

Путин је међутим одговорио да је то бескорисно јер се Пригожин уопште не јавља на телефон.

- Не жели ни са ким да разговара - рекао му је Путин.

- Одговорио сам му да је лош мир бољи од сваког рата и да ћу покушати да контактирам Пригожина. Још једном ми је рекао да је то бескорисно. Ја сам му рекао да чека - присећа се Лукашенко.

Предсједник Бјелорусије је открио да је велику улогу у организовању преговора имао генерал Јунус-Бек Јевкуров и да је у разговорима првобитно учествовао и директор руске Федералне службе безбедности Александар Бортников.

Преговори су почели око 11 сати кад је Јевкуров позвао Пригожина и питао да ли жели да разговара са Лукашенком.

- Јевгениј је био потпуно еуфоричан. Прво смо причали само псовкама око 30 минута. Касније сам то анализирао. Број псовки био је десет пута већи од броја нормалних речи. Рекао је да му је жао и почео да псује - наводи Лукашенко.

Напоменуо је да пре свега размишљао шта да каже Пригожину да би започели преговоре.

- Управо су се вратили са линије фронта. Видели су хиљаде својих мртвих. Момци су крајње незадовољни. Посебно команданти. Колико сам могао да разумем снажно су утицали на Пригожина. Да, понаша се као херој, знате, али био је под притиском и утицајем оних који су командовали јуришним јединицама и видели те погибије. Био је полулуд док смо разговарали - присјећао се шеф државе.

Лукашенко је рекао Пригожину да Путин неће пристати на уцјене.

- Рекао сам му: "Јевгеније, нико ти неће дати ни Шојгуа ни Герасимова, посебно у овој ситуацији, познајете Путина као и ја. Друго, неће се састати са вама, а због ове ситуације неће ни разговарати са вама телефоном". Он је ћутао. "Али ми желимо правду! Хоће да нас удаве! Напредујемо до Москве!" Рекао сам: "Бићеш згњечен на пола пута као бува. Упркос чињеници да су јединице војске ангажоване на линији фронта". Рекао сам му да размисли о томе - просјећа се Лукашенко.

Пригожин према његовим ријечима није хтио да одустане.

Лукашенко је нагласио да је ситуација која се развија у Русији могла на крају да утиче на Бјелорусију због чега је покушавао да убиједи Јевгенија Пригожина да заустави напредовање својих трупа.

- Дуго сам покушавао да га убедим. И на крају сам рекао: "Знаш, можеш да радиш шта хоћеш, али немој да ме вређаш. Бригада је припремљена за премештај у Москву. Бранићемо Москву као 1941. године. Ви читате књиге. Ви сте образована и паметна особа. Ова ситуација неће утицати само на Русију". Да су се превирања проширила на целу Русију и да су за то постојали колосални предуслови ми бисмо били следећи - рекао је Лукашенко.

 

ДВА ДАНА ДРАМЕ У РУСИЈИ

Јевгениј Пригожин, подсјетимо, покренуо је оружану побуну у ноћи између петка и суботе кривећи министарство одбране за наводни "напад са леђа" на положаје Вагнера у коме је према његовим тврдњама настрадао велики број његових бораца.

На нејасном снимку који је објавио Пригожин види се иначе разорени камп у једној шуми и неколико тијела војника, међутим, није саопштио више детаља о мјесту и времену напада већ је само оптужио регуларне руске снаге за артиљеријски и напад хеликоптерима.

Министарство одбране је међутим одбацило његове тврдње.

Велики број припадника Вагнера заузео је потом положаје око војних објеката у Ростову где се налази команда руске војске за југ док је део снага наводно продужио ауто-путем М-4 ка Москви.

Јевгениј Пригожин је тражио смену министра одбране Срегеја Шојгуа и начелника генералштаба Валерија Герасимова и све време упозоравао да ће јединице Вагнера уништити свакога ко им стане на пут.

Москва је одмах реаговала, оптужила Пригожина за оружану побуну, а затим покренула антитерористичку акцију на југу државе. До Ростова је наводно стигао конвој припадника чеченске специјалне бригаде "Ахмат" која је послата да угуши побуну.

Договор је међутим ипак постигнут послије цјелодневне драме и то уз посредство бјелоруског предсједника Александра Лукашенко.

Јединице Вагнера почеле су исте вечери повлачење у своје базе док је Пригожин према договору две стране отишао у Бјелорусију, преноси Курир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана