Летонија припрема обавезну регрутацију жена

Срна
Летонија припрема обавезну регрутацију жена

РИГА - Летонија, која је прошле године поново увела обавезну војну службу за мушкарце, сада се припрема за "јавну полемику" о регрутацији жена, саопштио је летонски министар одбране Андрис Спруд.

"У правцу свеобухватне националне одбране, подржавам обавезно ангажовање жена у служби националне одбране. Година 2028. би могла да буде оптимално вријеме за почетак", написао је Спруд на платформи "Икс".

Он је навео да би држава до тада требало да буде спремна за обавезну регрутацију жена.

Спруд је признао да тек треба поставити темеље за промјену, укључујући и промјену "јавног дискурса" око поменуте иницијативе.

Он је, такође, истакао потребу да се унаприједи "инфраструктура службе, као и да се обезбиједе материјали и опрема посебно прилагођена женама".

Спруд је у интервјуу за летонску ТВ3 навео да су националне оружане снаге већ добиле "одговарајуће задатке" да припреме инфраструктуру за прихватање жена регрута.

Са укупном популацијом од око 1,87 милиона, Летонија има војску која се састоји од нешто више од 17.000 активних припадника и 38.000 резервиста.

Та држава, чланица ЕУ и НАТО-а, укинула је обавезну регрутацију 2006. године, али ју је прошле године поново увела, наводећи као разлог потребу да се обучи становништво за потенцијални сукоб са Москвом након избијања руско-украјинског сукоба.

Москва је одбацила тврдње Запада да намјерава да нападне НАТО као "смијешне". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана