Легојда: Одлука Кијева је арбитражна и терористичка

Srna
Foto: Arhiva

МОСКВА- Одлука украјинског Министарства културе да избаци монахе из манастира Кијевско-печерске лавре је арбитражна и терористичка, рекао је данас званичник московске патријаршије Владимир Легојда.

​Нешто раније је украјинско Министарство културе и информисања затражило од монаха Украјинске православне цркве да напусте просторије манастира Кијевско-печерске лавре прије 4. јула.

"Одлука украјинских власти да ускрате приступ монасима Кијевско-печерској лаври је још један чин грубе арбитраже. У Украјини, уз пуну подршку свјетске заједнице, наставља се терор против украјинске православне цркве", написао је Легојда на друштвеној мрежи "Телеграм".

Он је ову одлуку упоредио са прогоном цркве током двадесетих година прошлог вијека, али је истакао да су се тада "макар чуле ријечи осуде западних држава против атеиста, а сада нема ничег осим тишине што се сматра подршком прогона".

Нови спор у вези са Кијевско-печерском лавром избио је у марту када је Министарство културе поништило документ о најму и захтјевало да монаси напусте манастир до краја тог мјесеца.

Међутим, украјински министар културе Александар Ткаченко поручио је да монаси могу да остану, уколико пређу у непризнату Православну цркву Украјине.

Украјинска православна црква тврди да је прекид уговора о најму немогуће једнострано наметнуту и да не постоју судска одлука по том питању. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана