Лебедев: Позив земљама да се придруже организацији за руски језик

Срна
Лебедев: Позив земљама да се придруже организацији за руски језик

МИНСК - Заједница независних држава (ЗНД) упутиће позиве земљама да се придруже Међународној организацији за руски језик, изјавио је генерални секретар ЗНД-а Сергеј Лебедев.

”Као генерални секретар, очекујем да ћемо позвати нације да се придруже. Право је других држава или јавних органа да се придруже или не активностима организације за руски језик”, рекао је он.

Лебедев је напоменуо да постоји много земаља у којима је руски језик некада заузимао важно мјесто у јавном животу и гђе још постоји интересовање за руски језик.

“Прије свега ћу навести словенске државе. Ту је Украјина, која је сада смањила своје учешће, али није изашла из ЗНД-а, затим ту су балканске државе, као и Словачка, Словенија, Чешка, Пољска”, рекао је он.

Лебедев је почетком новембра прошле године рекао да се ЗНД нада да ће Међународна организација за руски језик бити покренута 2024. године. Он је обавијестио да су у току припремне активности за оснивање ове организације, чији ће секретаријат бити смјештен у Сочију.

Уговор о оснивању Међународне организације за руски језик, који је иницирао предсједник Казахстана Касим-ДЖомарт Токајев 2022. године, потписали су шефови држава ЗНД-а на састанку у Бишкеку 13. октобра 2023.

Предсједник Русије Владимир Путин предложио је да сједиште организације буде у Сочију и изразио наду за брзо покретање рада овог тијела.

Помоћник предсједника Јуриј Ушаков напоменуо је да нова организација “неће бити ограничена простором ЗНД-а” и да ће бити отворена за улазак свих заинтересованих држава, пренио је ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана