Ле Пен: Спријечићемо Кијев да користи ракете дугог домета

Танјуг
Ле Пен: Спријечићемо Кијев да користи ракете дугог домета

ПАРИЗ - Марин Ле Пен из крајње десничарске странке Национално окупљање (РН), обећала је да ће премијер из њене странке, уколико крајња десница побиједи сутра на изборима у Француској, спријечити Кијев да користи оружје дугог домета које је испоручила Француска за напад унутар Русије и да ће осујетити сугестију предсједника Француске Емануела Макрона да би могао да пошаље француске војнике на украјинско тло.

-Ако Емануел Макрон жели да пошаље трупе у Украјину, а премијер је против тога, онда нема слања трупа у Украјину - рекла је Ле Пен за CNN говорећи о ситуацији у којој би премијер био из РН.

Ле Пенова је истакла да премијер има коначну ријеч.

Осим блокирања потенцијалног распоређивања трупа у Украјину, што је Макрон навео као начин да се повећа ефикасност војних инструктора, Ле Пенова је казала да ће дозвола Кијева да користи ракете дугог домета које је испоручила Француска у Русији, такође, бити укинута.

Макрон је био један од првих лидера који је јавно дозволио Украјини да нападне мете унутар Русије западним оружјем, што је припремило терен да Вашингтон учини исто.

То је омогућило Кијеву да гађа руске војне базе, формације и артиљерију које се користе за покретање напада на Украјину.

Осим слања трупа, Ле Пенова је рекла да њена једина "црвена линија" око Украјине да спријечи Француску да постане учесница у сукобу употребом француских ракета дугог домета против циљева на руском тлу.

Већина западних лидера тренутно не сматра да такве испоруке представљају учесништво у украјинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана