Ле Пен негирала да су она и странка починили кривично д‌јело

ГС
Ле Пен негирала да су она и странка починили кривично д‌јело

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен негирала је данас на саслушању у Паризу да је починила кривично д‌јело, у случају у коме се њој и њеној странци Национално окупљање (РН) суди због сумње о проневјери средстава Европског парламента.

Ле Пен је пред судом у Паризу рекла да не види праву разлику између домаћег политичког рада и политичког рада ЕУ, бранећи себе и своју странку РН од оптужби за проневјеру фондова ЕУ, пренио је Франс 24.

Она је свједочила данас, током првог од три дана, колико се очекује да ће свједочење трајати.

Ле Пен, сам РН и још 24 партијских званичника, запослени, бивши посланици и парламентарни помоћници, оптужени су да су користили новац Европског парламента за плаћање особља у Француској које је радило за њихову странку, која се у то вријеме звала Национални фронт, преноси Тан‌југ.

Ле Пен и кооптужени негирају оптужбе и истичу да је новац искоришћен легитимно, тврдећи да оптужбе показују сувише уску дефиницију онога што парламентарни помоћник ради.

Она је данас изнијела основу своје одбране, рекавши да вјерује да је улога посланика у Европском парламенту била да прогура агенду своје странке у Француској колико и да ради на законодавству у Бриселу.

"Не видим разлику између задатка националног посланика и задатка европског посланика, осим у размерама. Ми се бавимо политиком", рекла је Ле Пенова.

Ако буду проглашени кривима, оптужени би могли бити осуђени на затворску казну до 10 година и новчану казну од милион евра.

Они попут Ле Пен који су у то вријеме били изабрани званичници ризикују да им буде забрањено обављање јавних функција до 10 година, док би неизабрани чланови могли да се суоче са петогодишњом забраном.

Посланицима ЕУ се дод‌јељују средства за покривање трошкова, укључујући и за њихове помоћнике, али није предвиђено да их користе за финансирање партијских активности.

Европски парламент је процијенио штету за наводно почињена кривична д‌јела на 3,5 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана