Лажни позиви са генерисаним Бајденовим гласом позивали бираче да не гласају

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КОНКОРД- Бирачи у Њу Хемпширу примили су више аутоматских телефонских позива преко којих их је глас који је звучао као глас председника САД Џозефа Бајдена позивао да не изађу на данашње примарне изборе у Њу Хемпширу.

Како преноси Би-Би-Си, отворена је истрага о тим позивима, за које се сумња да су вјештачки генерисани, а из Бајденовог изборног штаба су се оградили од кампање тих позива.

У поруци глас поручује бирачима да ''сачувају'' свој гласачки листић за опште изборе у новембру, што је, како наводи британски јавни сервис, бесмислено, пошто они који гласају на примарним изборима имају право да гласају и на општим изборима.

''Републиканци покушавају да натјерају нестраначке и демократске бираче да учествују у њиховим примарним изборима. Каква гомила глупости'', дио је поруке који лажни Бајденов глас изговара.

Апликација која препознаје роботске позиве ''Номоробо'' процењује да је упућено између 5.000 и 25.000 таквих позива.

''Иако глас у роботском позиву звучи као глас предсједника Бајдена, на основу првих сазнања, дјелује да је порука вештачки генерисана... Бирачи би требало да у потпуности занемаре садржај поруке'', саопштено је из канцеларије државног тужиоца Њу Хемпшира.

Портпаролка Бијеле куће Карин Жан Пјер потврдила је јуче да је аудио снимак лажан, док је менаџерка Бајденове кампање Џули Чавез Родригез позиве оцијенила као покушај да се ''намјерно поткопају слободни и фер избори''.

На примарним изборима у Њу Хемпширу бирачи двије највеће америчке странке - Демократске и Републиканске - бирају који од кандидата ће бити представници странака на америчким предсједничким изборима у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана