Лазар: Понижавајуће је што нису позвани представници Русије

Srna
Foto: PresidentOfRussia

МОСКВА- Главни рабин у Русији Берел Лазар изјавио је да је понижавајуће то што Русија није позвана на обиљежавање годишњице ослобођења логора Аушвиц које је 1945. године извршила совјетска Црвена армија.

Раније је саопштено да церемонији обиљежавања 78. годишњице ослобођења Аушвица неће присуствовати представници Русије.

"На жалост, ово није први пут да Русија није позвана у Освјенћим. То је дефинитивно понижавајуће за нас, јер знамо и савршено се сјећамо улоге Црвене армије у ослобођењу Освјенћима и у побједи над нацизмом", рекао је Лазар након церемоније одржане у Јеврејском музеју и центру за толеранцију поводом Међународног дана сјећања на Холокауст.

Лазар је истакао да сваки народ треба да нађе начин да покаже захвалност онима који су га спасили од истребљења, јавио је ТАСС.

"За наш народ је улога Русије, односно Совјетског Савеза, била одлучујућа у то вријеме. Сигутно нема мјеста овим политичким играма да Дан сјећања на холокауст", нагласио је Лазар.

Око шест милиона Јевреја и других убијено је у нацистичким концентрационим логорима током Другог свјетског рата. Совјетска војска ослободила је Аушвиц 27. јануара 1945. године. Одлуком Генералне скупштине УН, овај дан се од 2005. године обиљежава широм свијета као Међународни дан сјећања на Холокауст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана