Лавров: Све више испорученог оружја Украјини завршава у разним дијеловима свијета

ГС/Агенције
Лавров: Све више испорученог оружја Украјини завршава у разним дијеловима свијета

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 455. дана. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Русија сагласна са Западом да украјински рат не треба да постане замрзнут сукоб и наставиће да спроводи своје циљеве у Украјини. Британски премијер Риши Сунак изјавио је са западни савезници Украјине спремни да је "годинама" подржавају у рату са Русијом.

Лавров: Све више испорученог оружја Украјини завршава у разним дијеловима свијета

Све више испорученог западног оружја Украјини завршава у разним дијеловима свијета, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Колективни Запад не скрива намјеру да Русији нанесе стратешки пораз. Кијевски режим се користи као ударна снага, додатно ојачана наоружањем НАТО-а. Истовремено, дио западног наоружања, који је све већи, неконтролисано одлази у разне дијелове свијета", навео је Лавров.

Лавров је нагласио да су чланице НАТО-а активно укључене у сукоб у Украјини на страни Кијева и да та неодговорност у значајној мјери повећава пријетњу од директног војног сукоба нуклеарних сила, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да Русија шаље сигнале западним пријестоницима о неминовности сличног сценарија, али ти сигнали се игнориши или мијењају како би били искориштени у пропагандне сврхе.

Гладков: У Белгородској области одбијен масовни напад дроновима

У Белгородској области је током ноћи одбијено мноштво напада дроновима, изјавио је данас губернатор Вјачеслав Гладков. „Ноћ није била сасвим мирна. Био је велики број напада беспилотним летјелицама... Најважније је да нема жртава”, написао је Гладков на Телеграму.

Према његовим речима, системи ПВО су елиминисали већину дронова, али су оштећене поједине приватне куће, аутомобили и административне зграде у Белгороду, Борисовском и Белгородском округу, преносе РИА Новости.

Навео је да су у селу Томаровка у Јаковлевском округу дронови два пута бацали експлозивне направе на административне зграде и да је на две од њих оштећен кров.

Москва је саопштила да је у понедјељак украјинска диверзантско-извиђачка група упала на територију Грајворонског округа Белгородске области, а у уторак је Министарство одбране саопштило да је група елиминисана и да је убијено више од 70 њених припадника.

Сунак: Запад спреман да годинама подржава Кијев

Британски премијер Риши Сунак изјавио је са западни савезници Украјине спремни да је "годинама" подржавају у рату са Русијом.

Сунак је на конференцији о одбрани у Лондону рекао да руска стратегија "чекања да се људи (на западу) уморе, да им досади... неће радити", пише Фајненшел тајмс.

-Сада разговарамо са савезницима о томе које дугорочне мултилатералне и билатералне безбједносне споразуме можемо да склопимо са Украјином - додао је Сунак, преноси Гардијан.

Песков:Русија сагласна да рат у Украјини не треба да постане замрзнут сукоб

Русија је сагласна са Западом да украјински рат не треба да постане замрзнут сукоб и наставиће да спроводи своје циљеве у Украјини, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за ТАСС.

Он је на питање да ли Русија дијели мишљење Запада да не треба дозволити да ратни сукоб у Украјини постане замрзнут, одговорио да Русија то подржава.

Песков је рекао да Русија разматра само могућности за окончање специјалне војне операције и да она обезбјеђује своје интересе и остварује своје циљеве или током специјалне војне операције или другим расположивим средствима.

Портпарол Кремља је нагласио да је прерано за одговор која би од предложених мапа пута била пожељнија за Русију, а такође није желио да коментарише да ли Москва има свој план за примирје.

-Још је рано говорити о томе. Очигледно још нема никаквих предуслова за мировни процес. Специјална војна операција се наставља - рекао је Песков

Немачки канцелар Олаф Шолц саопштио је раније да мировни преговори за окончање рата у Украјини не би требало да имају за циљ замрзавање сукоба, а слично мишљење изнијели су и други западни лидери, као и власти у Кијеву.

Пентагон: Обука украјинских пилота на авионима Ф-16 у Европи

Портпарол Пентагона Пат Рајдер изјавио је да ће се украјински пилоти за авионе Ф-16 обучавати на локацијама у Европи.

-„Али када је ријеч о томе  када ће та обука почети, како ће ти млазњаци бити обезбијеђени, ко ће их обезбиједити, ми настављамо да радимо са нашим међународним партнерима на тим питањима - рекао је Рајдер, објављено је на сајту америчког Министарства одбране.

Према ријечима Рајдера, САД ће бити укључене у помоћ у обуци украјинских пилота.

Представник Пентагона је додао да обука и евентуални трансфер авиона Ф-16 Украјини имају за циљ подршку средњорочним и дугорочним потребама одбране те земље, а неће бити релевантни за најављену контраофанзиву против руских трупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана