Лавров: Зеленски и Кулеба говоре супротно

Танјуг
Лавров: Зеленски и Кулеба говоре супротно

ВИЈЕНТИЈАН - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оцијенио је данас да нема смисла слушати шта о перспективи преговора са Русијом говоре украјински предсједник Володимир Зеленски и министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба, јер, како је Лавров навео, “говоре управо супротно”.

Осврћући се на изјаву Кулебе да је Украјина спремна на преговоре са Русијом, Лавров је навео да то није први пут да Кулеба то каже.

-А понекад је говорио сасвим супротне ствари. Недавно су разговарали о преговорима. Зеленски је поменуо спремност да на крају сједне са руским представницима. Не слушам их, да будем искрен - рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Лаосу, након састанка министара спољних послова Асоцијације држава југоисточне Азије (АСЕАН).

Он је додао да га је кинески министар спољних послова Ванг Ји обавијестио о преговорима са Кулебом.

-Ванг Ји нам је испричао како су протекли његови разговори са Кулебом и сматрамо да је кинеска позиција остала непромењена - додао је руски министар, а преноси лист Известија.

Лавров је истакао и да је Москва забринута због планова САД и Јужне Кореје да спроведу заједничко нуклеарно планирање.

-За сада не можемо да добијемо ни објашњење шта то значи, али не сумњамо да то изазива додатну забринутост - рекао је Лавров и изразио наду да ће чланице АСЕАН-а схватити опасност која се крије у америчким плановима за распоређивање ракета средњег и мањег домета у Азијско-пацифичком региону.

Лавров је навео да су земље АСЕАН-а изразиле интересовање за руску идеју о формирању нове безбедносне архитектуре у Евроазији. -Запад и даље промовише уже формате са отвореним циљем да обузда Кину и Руску Федерацију. Наши партнери из АСЕАН-а то одлично разумију и показали су интересовање за иницијативу предсједника Владимира Путина да се формира евроазијски систем безбједности који би био јединствен и равноправан - рекао је Лавров послије састанка Русија-АСЕАН и министарског састанка земаља учесница Источноазијског самита.

Састанку у Лаосу присуствује и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је претходно одложио турнеју по земљама Азијско-пацифичког региона због састанка предсједника САД Џозефа Бајдена са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом који је боравио у посјети САД.

Шефове делегација на самиту АСЕАН-а данас је примио премијер Лаоса Сонесаи Сифандон, преноси РИА Новости. Самит ЕАС успостављен је 2005. као платформа за стратешки дијалог између лидера земаља Азијско-пацифичког региона о актуелним питањима. На форуму учествују земље АСЕАН-а, као и њихови партнери у дијалогу, представници Русије, Индије, Аустралије, САД, Кине, Новог Зеланда, Републике Кореје и Јапана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана