Лавров: Запад злоупотребљава међународно правосуђе

Срна
Лавров: Запад злоупотребљава међународно правосуђе

МОСКВА - Западне земље отворено злоупотребљавају норме међународног правосуђа у вези са Русијом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је у обраћању путем видео-везе на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу рекао да Међународни суд правде није одолио притиску колективног Запада и до сада је наредио привремене мјере.

- Паралелно с тим, више од 30 земаља, углавном из ЕУ и НАТО-а, покушава да се придружи процесу на страни Украјине. Ми такве поступке сматрамо отвореном злоупотребом судских процедура и покушајем отвореног вршења притиска и уцјене - истакао је Лавров алудирајући на случај који је Кијев прошле године покренуо против Русије у оквиру конвенције за спрјечавање геноцида.

Украјина је 26. фебруара прошле године поднијела захтјев за покретање поступка пред судом УН, са сједиштем у Хагу. Позивајући се на Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године, Кијев оспорава руске тврдње да је извршио геноцид у подручју Донбаса и да је то дало правни основ за интервенцију Русије ради подршке Луганској и Доњецкој Народној Републици.

Москва категорично одбацује оптужбе Кијева да је извршила ратне злочине на територији Украјине и подсјећа да Русија није страна у Међународном кривичном суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана