Лавров: Запад жели ширење НАТО савеза и уништења свега што је руско

GS
Foto: Коммерсантъ

АНТАЛИЈА- Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је током обраћања на Дипломатском форуму у Анталији да су сви принципи ишчезли када је ријеч о свјетској економији и за катастрофално стање оптужио Запад који, како је рекао, ради највише и на ширењу НАТО савеза на исток чему се Русија оштро противи, јавља извјештач Срне.

"Покушали су у Украјини да угуше све руско. Покушали су уништити руску културу, традицију и језик. Можете ли замислити да се енглески језик забрани у Ирској или њемачки у Швајцарској", упитао је Лавров.

Он је указао и на чињеницу да је Запад прекршио договор о Украјини, склопљен са предсједником Русије Владимиром Путином, истакавши да су чланице НАТО савеза то вријеме искористили да војно ојачају Украјину.

"Само су куповали вријеме", рекао је Лавров.

Панелу, на којем говори министар Лавров, присуствује српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Присутни су и бројни представници држава, организација и медија, а конференцијска сала испуњена је до посљедњег мјеста.

Након завршеног предавања, планиран је састанак министра Лаврова и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Додик би данас требало да у одвојеним сусретима разговара и са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, као и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Предсједник Турске је данас у конгресном центру "Нест" у Анталији отворио Дипломатски форум, а свечаности је присуствовало неколико стотина лидера држава, премијера, министара, бизнисмена, представника домаћих и међународних организација као и медија.

Свеобухватна тема овогодишњег Форума је "Унапређење дипломатије у временима превирања" која, према ријечима организатора, има за циљ да послужи као темељно средство за тражење мирног излаза из турбулентног периода кроз који свијет пролази.

Анталија је трећи пут домаћин скупа на којем учествују шефови држава и Влада, академици, бизнисмени, представници младих и медија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана