Лавров: Запад тежи да наметне свој поредак цијелом свијету

СРНА
Лавров: Запад тежи да наметне свој поредак цијелом свијету

НИЖЊИ НОВГОРОД - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку министара спољних послова БРИКС-а у Нижњем Новгороду изјавио је да су посљедњи догађаји на глобалној сцени открили право лице Запада који тежи да наметне свој поредак свијету.

"Недавни међународни догађаји скинули су маске са оних који су до сада вербално полагали готово искључиво право да утврђују такозване универзалне вриједности које се пропагирају као поредак заснован на правилима", истакао је Лавров.

Он је навео да присталице овог концепта покушавају да наметну норме и механизме интеракције од којих само они имају корист, замјењујући равноправан и поштен дијалог уским коалицијама које дјелују прикривено и присвајају право да говоре и дјелују у име цијелог света.

Лавров је нагласио да САД и њени савезници не одустају од покушаја да задрже своју посусталу доминацију и успоравају објективне процесе обликовања мултиполарности.

"Они користе економске инструменте као оружје, покушавајући да, притиском санкција и финансијским уцјенама, утичу на избор модела развоја и трговинских партнера суверених држава", додао је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана