Лавров: Запад покушава да раздвоји Русији и Казахастан

СРНА
Лавров: Запад покушава да раздвоји Русији и Казахастан

МОСКВА - Запад покушава да пронађе било какав начин како би забио клин између Русије и Казахстана, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"У данашњем комуникационом окружењу, свака информација истинита или лажна одмах се шири. Оне бескрупулозне `заинтересоване стране` које забијају клинове у наше односе одмах то користе", рекао је Лавров у интервјуу за казахстанску телевизију "Хабар-24".

Он је додао да иза идеје о стварању троструке гасне уније између Русије, Казахстана и Узбекистана не постоји геополитичка игра.

"Аналитичари, посебно на Западу, одмах су почели да говоре да је то нека врста политичке или геополитичке `игре`. Овдје нема `игре`", рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, три сусједне земље дијеле један систем за транспорт гаса и заинтересоване су за несметано снабдијевање гасом, с обзиром на сезонске врхунце потрошње.

"Недавно сам прочитао извјештај о изненадној несташици струје у Узбекистану. Ово је јасан примјер који доказује да је неопходно користити наше предности за рјешавање практичних питања у интересу наших грађана, без икакве политизације и идеологије", додао је Лавров, пренио је ТАСС.

Руски предсједник Владимир Путин је 28. новембра у Москви разговарао са својим казахстанским колегом Касимом Џомартом Токајевим о стварању "троструке гасне уније" уз учешће Узбекистана ради координације акција током транспорта руског гаса преко територија Казахстана и Узбекистана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана