САД неће слати трупе у Украјину

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 490. дан. Западне земље још нису дале озбиљне приједлоге за рјешење сукоба у Украјини, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Број погинулих у руском ракетном нападу на ресторан у источном украјинском граду Краматорску порастао је на 12, саопштиле су украјинске службе за ванредне ситуације.

САД неће слати трупе у Украјину

Сједињене Америчке Државе не намјеравају да шаљу своје трупе у Украјину, председник Џозеф Бајден ставио је то до знања, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер, коментаришући изјаве бившег генералног секретара НАТО-а Андерса Фога Расмусена, који је дозволио ову могућност.

„Предсједник је врло јасно ставио до знања да америчке трупе неће бити послате у Украјину“, истакао је Милер током брифинга.

Расмусен је раније изјавио да би неке земље Алијансе на индивидуалној основи можда хтјеле да пошаљу трупе у Украјину ако Кијев не добије реалне гаранције на самиту у Виљнусу.

Игнат: Западни партнери Кијеву достављају информације о полетању руске стратешке авијације

Западни партнери Кијеву достављају информације о полетању руске стратешке авијације са удаљених аеродрома, изјавио је савјетник команде ваздушних снага украјинских трупа Јуриј Игнат, преноси „Заџид.нет“.

„Наши савезници стално подржавају Украјину“, нагласио је он.

Према његовим ријечима, Оружане снаге Украјине имају широк спектар радарских апарата, али одбрана од ракета са балистичким путањама и даље је „велики проблем“.

Игнат је напоменуо да, с обзиром да Русија користи много балистичких ракета, западне земље „размишљају и убудуће ће куповати моћне противваздушне ракетне системе“ који могу да заштите од таквог наоружања.

Кирил: Цркве могу заједничким напорима да раде у корист мира и правде

Цркве могу заједничким напорима да раде у корист мира и правде, изјавио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил на састанку са папиним изаслаником за питања регулисања ситуације у Украјини са кардиналом Матеом Зупијем.

Према патријарховом мишљењу, „важно је да се све силе у свијету уједине ради спречавања великог оружаног сукоба“.

Кардинал је, са своје стране, рекао да папа Фрања жели да зна мишљење патријарха Кирила о тренутној ситуацији и њиховом могућем састанку.

Припадници Федералне службе безбједности (ФСБ) Русије привели су у Луганску жену осумњичену за шпијунажу

„ФСБ Русије за Луганску Народну Републику сузбио је незаконите активности држављанке Украјине која живи у граду Луганску“, саопштио је ФСБ.

Како се наводи, од октобра 2022. становница региона, „вођена личним мотивима, у циљу помагања оружаним формацијама Украјине“ по задатку човјека која дјелује у интересу Државне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, прикупљала и предавала податке о локацијама и кретању јединица Народне милиције ЛНР и Оружаних снага Русије.

Херш: Зеленском ће требати 117 година да врати изгубљене територије

Амерички истраживачки новинар Сејмор Херш навео је данас у свом новом чланку, позивајући се на изворе у обавјештајној заједници, да ће овим темпом како сада напредује украјинска контраофанзива, Кијеву требати више од 117 година да врати све територије над којима је Русија преузела контролу.

"Речено ми је да у посљедњих десет дана украјинска војска није успјела да пробије руску одбрану на било који значајнији начин. Они су вратили само још двије квадратне миље територије од Русије", истакао је Херш.

Херш: Зеленском ће требати 117 година да врати изгубљене територије

Амерички истраживачки новинар Сејмор Херш навео је данас у свом новом чланку, позивајући се на изворе у обавјештајној заједници, да ће овим темпом како сада напредује украјинска контраофанзива, Кијеву требати више од 117 година да врати све територије над којима је Русија преузела контролу.

"Речено ми је да у посљедњих десет дана украјинска војска није успјела да пробије руску одбрану на било који значајнији начин. Они су вратили само још двије квадратне миље територије од Русије", истакао је Херш.

Ниво воде код "Каховке" изједначио се са Дњепром

Ниво воде код отвора бране хидроелектране "Каховка" сада је изједначен са нивоом ријеке Дњепар, а корито ријеке код Нове Каховке је потпуно измијењено, јавио је новинар агенције ТАСС са лица мјеста.

Вода се сада у потпуности повукла да улица града, а резервоар је постао плићи, заједно са Дњепром. Дно ријеке сада је откривено.

Након пада нивоа воде, отвори који су пуштали воду из резервоара у Дњепар престали су да функционишу. Уништена брана сада је видљива.

Видљива су и острва низводно, али се промијенио њихов положај и сада су ближе десној обали Дњепра.

Москва неће прихватити мировни самит у Швајцарској

Руски амбасадор у Швајцарској Сергеј Грамонин рекао је да Москва не може прихватити мировни самит о Украјини у Швајцарској након што се та земља придружила европским санкцијама Москви.

Он је истакао да је Швајцарска изгубила своју репутацију неутралности.

Украјински предсједник Владимир Зеленски предложио је током обраћања у парламенту у Швајцарској почетком мјесеца да би та земља могла да дјелује као посредник.

Гармонин је у интервјуу за лист "Темп" рекао да Русија неће прихватити да Швајцарска буде домаћин таквог састанка.

"Швајцарско заступање и посредовање не долазе у обзир. Швајцарска је, нажалост, изгубила свој статус неутралне државе и не може више да дјелује као посредник или заступник интереса", нагласио је Гармонин.

МО Русије: У нападу на Крамaторск погинула два украјинска генерала

Министарство одбране Русије тврди да су два украјинска генерала, до 50 официра Оружаних снага Украјине, као и до 20 страних плаћеника и војних савјетника погинули у високопрецизном удару руске војске на Краматорск, који је изведен 27. јуна.

Како је наведено у саопштењу руског Министарства одбране, удар је изведен на пункт привременог размјештаја 56. моторизоване пјешадијске бригаде Оружаних снага Украјине, а официри који су погинули учествовали су на састанку штаба, преноси РИА Новости. Украјинске службе за ванредне ситуације саопштиле су данас да је број погинулих у руском ракетном нападу на ресторан у источном украјинском граду Краматорску повећан на 12, након што је још једно тијело извучено из рушевина. Краматорск је град на линији фронта на истоку Украјине, у којем се налази регионални штаб украјинске војске.

Саљдо: Руске снаге уништиле шест украјинских војних чамаца на Дњепру

Руске снаге су у протекла два дана потопиле шест војних чамаца са више од 30 украјинских војника који су покушавали да пређу ријеку Дњепар у Херсонској области, саопштио је данас проруски вршилац дужности регионалног гувернера Владимир Саљдо.

-У протекла два дана, артиљетијске јединице из борбене групе Дњепар потопиле су шест чамаца у којима је преко 30 украјинских милитаната покушало да пређе реку и пристане у близини моста Антоновка на лијевој обали - навео је Саљдо, преноси ТАСС.

Он је додао да је синоћ уништен чамац пун украјинских војника који су покушали да се евакуишу.

Истражна комисија Русије: Кривични поступак против 160 страних плаћеника

Истражна комисија Русије саопштила је да је покренула кривични поступак против 160 страних плаћеника који се боре на страни Украјине.

Папин изасланик данас са патријархом Кирилом

Кардинал Матео Зупи, мировни изасланик папе Фрање за Украјину, састаће се данас са патријархом московским и цијеле Русије Кирилом, рекао је апостолски нунције у Русији Ђовани д’Анијело.

-Послије подне ћемо се састати са Његовом светошћу патријархом Кирилом, а увече ће бити црквена служба, током које ће се кардинал састати са католичком заједницом - рекао је Д’Анијело станици "Раињуз24".

Зупи је јуче разговарао о хуманитарним питањима са савјетником руског предсједника Владимира Путина за спољну политику, подсјећа Ројтерс.

Украјина: Број погинулих у Краматорску порастао на 12

Број погинулих у руском ракетном нападу на ресторан у источном украјинском граду Краматорску порастао је на 12, након што је још једно тело извучено из рушевина, саопштиле су украјинске службе за ванредне ситуације.

Међу погинулима је троје дјеце, наводи се у објави на Твитеру и додаје да је 60 људи повријеђено, укључујући једно дијете. Ранији извјештаји су говорили о четворо дјеце међу погинулима.

Како се додаје, хитне и спасилачке операције су завршене.

Лавров: Запад није изнио озбиљне приједлоге за украјинско питање

Западне земље још нису дале озбиљне приједлоге за решење сукоба у Украјини, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Москва је увијек истицала да је спремна да размотри све приједлоге који су озбиљне природе.

-До сада нисмо видјели ниједну идеју ове врсте. У великој мјери, било је спекулација о томе да украјински предсједник Володимир Зеленски планира да сазове неки мировни форум без учешћа Русије - рекао је Лавров за руски Канал 1, преноси ТАСС.

Лавров је даље навео да је Запад „позвао неколико земаља Трећег свијета на међународни састанак о Украјини у Копенхагену 24. јуна, на који Русија није била позвана и „покушао је да им испере мозак покушавајући да обезбеди њихову подршку мировној формули Зеленског“.

-Чуо сам да су ту коришћене неке бескурпулозне технике. На трезвене примједбе да је план Зеленског нереалан, јер подразумијева капитулацију, услиједио је овакав одговор: не морате да подржавате цијели план. Има и тачака које се не тичу рата, као што су питања хране, енергетске и нуклеарне безбједности. Зато не брините, нека земље Африке, Латинске Америке и Азије изаберу по једну тачку - рекао је Лавров.

Он је оцијенио да је то веома лукав приступ да се убиједе партнери да изаберу и потпишу нешто што је прихватљиво, као што је потреба за јачањем прехрамбене и енергетске безбједности.

-Русија никада није одбила да преговара - истакао је Лавров и поручио да они који одбијају да преговарају, укључујући Запад и Украјину, треба да схвате да што дуже одлажу мировни процес, то ће бити теже доћи до договора.

Зеленски: Украјина ће наставити да улаже правне напоре да казни руске агресоре

-Украјина ће наставити да улаже правне напоре како би обезбиједила да међународни инструменти функционишу у кажњавању свих руских терориста и државе агресора - изјавио је предсједник Украјине Володимир Зеленски у свом вечерњем обраћању нацији на крају 490. дана рата, преноси Укринформ позивајући се на прес-службу председника .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана