Лавров: Украјина је чисто комерцијални пројекат Вашингтона

ГС
Foto: Александар Стојановић

Европа је једна од главних жртава у овом рату Запада против Русије, а Украјина је чисто комерцијални пројекат Вашингтона.

Предавању је присуствовао и дио делегације Републике Српске.

Објашњавајући тезу да је Украјина комерцијални пројекат САД, Лавров је рекао сљедеће:

– Натјерали су Европу да пошаље све оружја што има Украјини и одмах су почели да Европи продају америчко оружје. То је веома велики, чисто комерцијални пројекат. Као и увијек, Американци покушавају да зараде од агресије коју су започели – казао је Лавров, те додао да је Вашингтон учинио све да уништи односе Москве и земаља ЕУ у енергетском сектору, нудећи европским земљама у замјену скуп течни природни гас.

Поновио је да су САД дигле у ваздух Сјеверни ток.

– Наше западне, америчке колеге су учиниле све да спријече европско-руску везу преко њемачког руководства – рекао је он, преноси бањалука.нет.

Лавров је истакао да је Москва увијек вољна да се укључи у дијалог, посебно када се нуди искрено и на бази равноправности.

– Немамо негативна осјећања према америчком народу, имам много веома добрих сарадника у САД. Увијек смо отворени за дијалог ако се понуди озбиљно и под једнаким условима – додао је он.

У петак је објављена касета аудио-снимка разговора између високих њемачких војних официра о безбедносним темама које се тичу Русије и Украјине, а једна од њих било је уништавање Кримског моста. Касније је њемачка новинска агенција ДПА открила да је трака аутентична. Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је у суботу да је у току детаљна, интензивна и брза истрага о разговору који је процурио.

Говорећи о томе, Лавров је рекао учесницима фестивала да је изненађујуће што Њемачку не брину разговори о могућем нападу на Кримски мост, већ чињеница да је разговор њеног високог војног врха процурио.

– Занимљива је реакција њемачких политичара, од којих су неки забринути да је дошло до цурења у мрежама које обезбеђују безбједност преговора. Напади на Русију, укључујући Кримски мост, укључујући складишта муниције, како разговарају међу собом, то није изненађење… Ово много говори – рекао је Лавров.

Говорећи о томе како се припремају амбасаде ЕУ у Москви за предстојеће председничке изборе у Русији, високи дипломата је напоменуо да је Москва прикупила обимне доказе о њиховом учешћу у недозвољеним активностима.

– Прикупивши такве информације, позвали смо све амбасадоре Европске уније, вјероватно прије недељу и по дана, на састанак са мном, на коме сам хтио да кажем амбасадорима и шефовима дипломатских мисија да савјетујемо, у најбољој намјери, да то не раде – рекао је Лавров и додао да су „два дана прије заказаног догађаја, прије састанка, послали поруку у којој је писало: ’Одлучили смо да не дођемо‘.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана