Лавров: Швајцарска конференција о Украјини у јуну има за циљ постављање ултиматума Русији

Срна
Лавров: Швајцарска конференција о Украјини у јуну има за циљ постављање ултиматума Русији

МОСКВА - Предстојећа швајцарска конференција о Украјини у јуну је усмјерена на постављање ултиматума Русији, рекао је кандидат за мјесто руског министра спољних послова Сергеј Лавров у Савјету федерације, где се одржавају консултације специјалног комитета о његовом поновном именовању на ту функцију.

"О конференцији већ дуго причају сви они који покушавају да побиједе Русију на бојном пољу, држећи се, како они кажу, дипломатских метода. Те дипломатске методе, као и конференција у Швајцарској, нису изузетак, већ наставак процеса из Копенхагена, а све се своди на формулисање ултиматума Русији", упозорио је Лавров.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да је швајцарски министар спољних послова Ињацио Касис затражио састанак на маргинама сједнице Савјета безбједности УН о палестинској држави још у јануару у Њујорку.

"И Касис ми је рекао да планирају такву конференцију и да не треба да бринемо да нећемо бити позвани тамо, јер ће прво међусобно разговарати о овом питању, а онда ће нас позвати. Ми смо као лош ђак - окупе се наставници, истјерају нас, о свему одлучују између себе, па нас позову и саопште пресуду. Не можете тако ни са ким да разговарате, а поготово са нама. Све сам му то објаснио. Он ми је прије неки дан рекао да се они окупљају и потврдио да је бесмислено разговарати о било чему без Русије. Ја сам га питао: `Ако је бесмислено, зашто се окупљате?`", рекао је Лавров.

Лавров је напоменуо да се овдје не ради о преговорима.

"Чак и да су нас позвали сада, чак и да су нас одмах позвали, ми смо и даље позвани да разговарамо само о формули мира Владимира Зеленског", нагласио је Лавров, указујући на иницијативе за украјинско рјешење из Јужноафричке Републике, Бразила, Кине и Арапске лиге.

Лавров је подсјетио да је Кина предложила најсвеобухватнију иницијативу са циљем да се сагледају основни узроци и да се ради на њиховом отклањању.

"Остале се фокусирају на хуманитарне аспекте, размјену затвореника и тијела, приступ хуманитарним организацијама и слично", истакао је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана