Лавров: Стварање Каспијског савјета ојачало би регионалну сарадњу

Танјуг
Foto: Танјуг

МОСКВА - Стварање Каспијског савјета могло би да помогне даљем јачању регионалне сарадње, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са највишим дипломатама Азербејџана, Ирана, Казахстана и Туркменистана.

"Данас са сигурношћу можемо рећи да је сарадња у каспијском региону достигла висок ниво, али су потребни додатни напори да се побољша квалитет петостране интеракције и ојачају њени темељи на међународном плану", истакао је Лавров на састанку Савјета министара спољних послова каспијских земаља, преноси ТАСС.

Руски министар је на маргинама састанка разговарао са министром спољних послова Азербејџана Џејхуном Бајрамовим о формирању регионалне платформе "3+3" о питањима Закавказја.

"Иницијатива Алијева за формирање такозване регионалне платформе '3+3', три јужнокавкаске земље и њихова три сусједа, већ се уобличава. Ово је такође обећавајући формат, биће ми драго да чујем ваше оцјене о даљем кораке у том правцу", рекао је министар на састанку у Москви.

Министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов истакао је да је важан елемент дијалога са Москвом питање регионалне безбједности и „постконфликтне нормализације" односа и Бакуа и Јеревана.

 "Мислим да ћемо данас имати прилику да прођемо кроз низ значајних пројеката – билатералних и регионалних, у економској сфери... Разговараћемо и о ширим регионалним форматима – '3+3' 2, рекао је Бајрамов.

Формат укључује учешће Русије, Ирана, Јерменије, Азербејџана, Турске и Грузије , али је Тбилиси саопштио да они не планирају да учествују у иницијативи.

Први састанак групе одржан је у децембру 2021. године у Москви, али не на министарском нивоу, већ на нивоу заменика министара спољних послова Руске Федерације, Азербејџана, Јерменије, Турске и генералног директора за конзуларне послове Министарства спољних послова Ирана. 

Наредни састанак министара спољних послова у формату „3+3" биће одржан у Турској у првој половини 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана