Лавров: Ситуација на КиМ алармантна, спрема се експлозија у центру Европе

Танјуг
Лавров: Ситуација на КиМ алармантна, спрема се експлозија у центру Европе

МОСКВА - Ситуација око најновијег заоштравања сукоба Србије и Косова је алармантна, и изгледа да се спрема "велики прасак" у центру Европе, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

''Велика експлозија се спрема у центру Европе. Управо на мјесту гдје је 1999. године НАТО извршио агресију на Југославију кршећи све замисливе принципе Хелсиншког завршног акта и докумената ОЕБС -а, што још једном наглашава да је оно што се данас дешава у свијету геополитичке природе и да је потребно геополитичко рјешење'', рекао је Лавров.

Он је оцијенио да када се говори о Европи, потребно је обезбиједити ''једнаку и недјељиву'' безбједност за све земље, што би значило да ниједан блок, па, како је рекао, ни НАТО, нема право да захтијева доминацију у том дијелу свијета.

Такозвана косовска полиција насилно је у петак упала у зграде четири општине на сјеверу КиМ - Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употријебивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спријече да уђе у општинске просторије.

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да Војска Србије до петка остаје у највишем степену борбене готовости, а да ће данас до 14 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана