Лавров: САД послале сигнале да немају никакве везе са покушајем побуне Вагнера

Танјуг
Лавров: САД послале сигнале да немају никакве везе са покушајем побуне Вагнера

МОСКВА - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да руске обавјештајне агенције већ истражују да ли су украјинске или западне обавјештајне службе биле умијешане у побуну Јевгенија Пригожина и његове паравојне формације Вагнер.

"Радим у одјељењу које не прикупља доказе о незаконитим радњама, али имамо такве структуре и увјеравам вас, они то већ чине“, рекао је Лавров у интервјуу за РТ, одговарајући на питање да ли постоје докази да ни украјинске ни западне обавјештајне службе нису биле умијешане у догађаје од суботе.

Он је истакао да постоји могућност да америчка обавјештајна служба није желела да обавијести друге да се припрема побуна у Русији у нади да ће она успјети.

''Медији су саопштили да је америчка обавјештајна служба неколико дана унапред знала за предстојећу побуну, али да је одлучила да никоме не говори о томе. Очигледно, у нади да ће побуна успјети'', рекао је Лавров, и додао да га на то наводи вијест ''Си-Ен-Ена'', у којој се наводи да се очекивало да ће покушај побуне Вагнера бити ''много крвавији него што је заправо био''.

''Знате, наравно, за та очекивања, да се руска држава распадне. Без икаквог устручавања говорили су о томе представници украјинског режима, укључујући и Зеленског и његове помагаче'', рекао је Лавров и навео да је амбасадорка САД у Русији Лин Трејси ''сигнализирала'' руским званичницима да Вашингтон нема никакве везе са побуном руске паравојне формације Вагнер, и изразила наду да је нуклеарно оружје безбедно.

''Узгред, када је америчка амбасадорка Трејси разговарала са руским званичницима јуче, она је послала сигнале. Ти сигнали вјероватно нису тајни, они су прије свега били да САД немају никакве везе са овим, да се САД веома надају да ће нуклеарно оружје бити у реду, да америчке дипломате неће бити повријеђене'', рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је наводе Запада и Кијева да Русија планира да дигне у ваздух Запорошку нуклеарну електрану назвао бесмислицом.

"Ово је потпуна глупост, то смо рекли много пута", рекао је он.

Истакао је да оно што се догодило у суботу неће утицати на односе Москве са партнерима и пријатељима.

"Са партнерима и пријатељима, не. Са свима осталима, апсолутно ме брига, да будем искрен", рекао је Лавров и додао да су односи колективног Запада са Русијом ''уништени'' на његову иницијативу.

''Дакле, једна епизода више-мање, не видим велику разлику. Предсједник (Владимир Путин) је више пута рекао да када и ако се опамете, да нам се обрате са неким предлозима у вези са обнављање односа у овом или оном облику. Онда ћемо видјети шта ће тражити и каква је била улога сваког подносиоца захтјева у покретању хибридног рата против Руске Федерације'', рекао је Лавров.

Он је оцијенио да нису створене потешкоће са ''партнерима и пријатељима'' Русије.

''Бројни су били позиви предсједнику Путину, које су његове колеге користиле да изразе солидарност, подршку, увјерење да ће ситуација бити под контролом, враћена у оквире устава, као што се, у ствари, и догодило'', рекао је Лавров.

Он се осврнуо и на улогу Минска и предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка.

''Већ смо прокоментарисали улогу Минска и предсједника Лукашенка лично који је, како је (портпарол Кремља) Дмитриј Песков објаснио детаљно више пута, предложио да покуша да помогне, да реши ту ситуацију мирним путем, да се избјегне велико крвопролиће до кога би неминовно дошло да су одреди побуњеника наставили да се крећу ка Москви. Предсједник Путин је подржао тај приједлог. Резултат вам је познат'', рекао је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана