Лавров: Прихватили смо продужење споразума иако нисмо видјели напредак у примјени

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА - Руски министар вањских послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је Москва пристала на продужење споразума о житу на још два мјесеца, и поред тога што није видјела напредак кад је ријеч о примјени дијелова договора који се односе на Русију.

Лавров је истакао да је циљ споразума био јачање прехрамбене сигурности најсиромашнијих људи на свијету, преноси Ројтерс.

Шеф руске дипломатије одбацио је наводе да је продужење споразума, уз посредство Турске, повезано са предсједничким изборима у тој земљи.

Јуче је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио да је споразум о житу продужен захваљујући конструктивности руске и украјинске стране.

Продужење договора је поздравио и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш који је навео да је то добра вијест за цијели свијет.

"Гледајући унапријед, надамо се да ће извоз хране и ђубрива, укључујући амонијак, из Руске Федерације и Украјине моћи безбједно да стигне до глобалних ланаца снабдијевања", рекао је Гутереш.

Споразум о извозу жита односи се на извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

У јулу прошле године потписали су га представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана