Лавров: Обновићемо Споразум о житу када Запад са ријечи пређе на дјела

GS
Лавров: Обновићемо Споразум о житу када Запад са ријечи пређе на дјела

Русија је спремна да обнови Споразум о житу онда када Запад са ријечи пређе на дјела и спроведе дио Споразума који се односи на меморандум Русија-УН, то јест руски дио споразума, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије послије састанка са турским колегом Хаканом Фиданом.

Руска страна је током састанка, пренијела турској страни свој став и објаснила шта на Западу треба да се уради како би се Русија вратила Црноморској иницијативи, рекао је.
Током састанка је било ријечи и о ситуацији у Украјини, казао је Лавров и нагласио да је турској страни објашњено због чега је "ултимативна 'формула мира' украјинског предсједника Володимира Зеленског неостварива".

Лавров се данас у Москви састао са турским колегом, а током састанка разговарају о будућем сусрету руског предсједника Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана.

Према прелиминарним информацијама, Ердоган и Путин ће се састати 4. септембра у Сочију, објавиле су Риа Новости.

- С обзиром на то да се предсједници спремају за сљедећи састанак, вјерујем да данас можемо детаљно да размотримо питања која су спремљена за њихов сусрет - рекао је Лавров у разговорима са Фиданом.

Према његовим ријечима, између Руске Федерације и Турске постоји садржајан дијалог како о билатералној, тако и о регионалној и међународној агенди, а састанак министара у Москви омогућиће да се припреме "добре препоруке за дискусију лидера".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана