Лавров: Никакве шансе да Њемачка и Јапан уђу у Савјет безбједности

Срна
Лавров: Никакве шансе да Њемачка и Јапан уђу у Савјет безбједности

ЈОХАНЕЗБУРГ - Не постоји никаква шанса да Њемачка и Јапан постану сталне чланице Савјета безбједности УН, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Нема никакве шансе, наравно, да Њемачка и Јапан могу да се трајно придруже Савјету безбједности УН, тиме би се само погоршала неправда, пошто једна трећина тренутних чланица представља такозвану златну милијарду а преосталих осам милијарди малтене да немају представника - истакао је Лавров, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Према његовим ријечима, те двије земље не би унијеле ништа ново у Савјет безбједности јер “слијепо прате Вашингтон, попут сваке западне државе”.

Он је подсјетио да Русија већ дуго говори о потреби за реформу УН. Лавров је сагласан да је много тога учињено у протеклих 15 година и да “то помаже организацији у прилагођавању развоју свјетам науке и технологије”.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да је главна тема реформи и даље ситуација око Савјета безбједности УН “јер је то симбол организације у очима већине људи и има овлаштења као нико други, укључујући одлуке о питањима рата и мира, те разних мјера, попут санкција”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана