Лавров: Мир увијек био приоритет за Русију

Срна
Лавров: Мир увијек био приоритет за Русију

МОСКВА - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је мир је увијек био приоритет за Русију, те истакао да је, нажалост, кијевски режим одбацио и саму могућност разговора о досадашњим мировним иницијативама.

Лавров је захвалио за иницијативу о прекиду ватре које су предложиле Кина, Индонезија, Ватикан и Африка.

- Желио бих да изразим своју захвалност нашим партнерима на њиховим напорима да траже начине за мирно рјешавање украјинске кризе. Не сматрамо да су њихове иницијативе преурањене: за руску страну мир увијек има приоритет над борбом - рекао је Лавров за онлајн дневник “Лента.ру”.

Он је подсјетио да је руска страна учествовала у преговарачком процесу са Кијевом у прољеће 2022. године и да је позитивни исход био близу, пренио је ТАСС.

- Међутим, све напоре су поткопали Англосаксонци, чији планови очигледно нису укључивали прекид непријатељстава. Они су остали опсједнути маничном идејом наношења стратешког пораза Русији - додао је Лавров.

Лавров је истакао да Русија дијели многе преједлоге својих партнера у вези са мирним рјешењем украјинског сукоба, али Запад и Кијев одбијају све мировне иницијативе.

- Сагласни смо са многим приједлозима наших партнера, као што су поштовање међународног права и Повеље УН, напуштање хладноратовског менталитета, рјешавање хуманитарне кризе, осигурање безбједности нуклеарних електрана, укидање једностраних санкција и одбијање употребе свјетске економије у политичке сврхе - навео је Лавров.

Он је указао да западни ментори (украјинског предсједника) Владимира Зеленског у потпуности одбијају било какав облик деескалације.

- Кијевски режим је директно и одмах одбацио могућност разговора о мировним иницијативама које су предложиле Кина, Бразил и афричке земље - напоменуо је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана