Лавров: Лажне информације о мировним преговорима

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Рат у Украјини – 505 дан. Трећу ноћ заредом Кијев је засут руским дроновима, саопштава градоначелник Виталиј Кличко. Са друге стране, високи руски званичник Андреј Картаполов тврди да се један од главних заповjедника руске војске Сергеј Суровикин, који није виђен у јавности послије покушаја побуне "Вагнера", одмара.

Миршајмер: Кијев ће изгубити половину земље

Украјина ће након побједе Русије изгубити огромне територије и постати "одгризак држава", оцјењује амерички политиколог Џон Миршајмер.

Он је позвао Запад да се "припреми за непријатну руску побједу".

У интервјуу за "Саут Чајна морнинг пост" Миршајмер наводи да ће "оно што остане од Украјине бити нефункционална држава која неће моћи да води велике војне операције против Русије".

"Тај остатак Украјине неће задовољавати критеријуме за улазак у ЕУ и НАТО. Мислим да ће то бити крајњи резултат", процјењује Миршајмер.

Он сматра да ће Украјина изгубити још "неколико великих комада земље, што ће бити једнако половини њене територије".

Миршајмер оцјењује да ће рат трајати још двије године.

Високи руски званичник: Суровикин се одмара

Андреј Картаполов, предсједник Одбора за одбрану државне Думе, изјавио је да се један од главних заповједника руске војске, генерал Сергеј Суровикин, који није виђен у јавности од побуне приватне војне групе "Вагнер" у Русији, тренутно одмара.

"Сада се одмара. Није доступан", навео је Картаполов.

Западни медији спекулисали су послије побуне "Вагнера" гдје се налази Сергеј Суровикин, који је био и под оштром критиком оснивача те паравојне групације Јевгенија Пригожина.

Лавров: Лажне информације о мировним преговорима

Информације о могућим мировним преговорима у Украјини у јулу су лажне вијести, јер Кијев и његови западни руководиоци настављају путем ескалације непријатељстава, саопштио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Њемачка телевизија АРД известила је 26. јуна да је у Копенхагену 24. јуна одржан међународни састанак о Украјини "под условима строге тајности" уз учешће дипломата западних земаља, као и представника Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, преноси Тас.

Званични преговори о мировном рјешењу за Украјину наводно би се могли одржати у јулу.

"Нисмо добили никакве назнаке о томе. Постоје разлози за претпоставку да је ово лажна вијест, с обзиром на упорну намјеру Кијева и његових западних руковаоца да ескалирају непријатељства", рекао је Лавров у интервјуу за портал Лента.

Додао да Русија "никада није одбацила дијалог као политички метод за постизање циљева специјалне војне операције".

Кличко: Напад дроновима на Кијев, једна особа страдала

Током ноћи у руским нападима дроновима на Кијев страдала је једна особа, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.

Кличко је на Телеграму навео да је тијело мушкарца пронађено када су хитне службе угасиле пожар у историјском дијелу престонице Подилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана