Лавров: БРИКС разматра око 30 захтјева за сарадњу

Срна
Лавров: БРИКС разматра око 30 захтјева за сарадњу

МОСКВА - БРИКС тренутно разматра око 30 захтјева из разних земаља, које предлажу успостављање различитих форми сарадње, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Тренутно се разматра око 30 захтева из најразличитијих држава – и великих, и малих, и средњих, које предлажу успостављање разних облика сарадње", истакао је Лавров.

Лавров је додао да ће у БРИКС бити уведена и успостављена категорија земаља-партнера.

"Ова категорија ће бити детаљно представљена и са становишта критеријума и у погледу земаља које могу претендовати на њу. Русија као предсједавајућа посвећује велику пажњу томе да се нове земље адаптирају на већ постојеће форме и традиције БРИКС-а", објаснио је Лавров за "Први канал" у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Претходно је руски филозоф, политиколог и социолог Александар Дугин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу оцијенио да БРИКС представља оличење мултиполарног свијета који се састоји од различитих цивилизација и култура, пренио је "Спутњик".

Према његовим ријечима, БРИКС је дијалог култура, а Запад је за сада ван организације, јер намеће нетрадиционалне и антитрадиционалне вриједности и инсистира на томе да не постоје никакве културе ни цивилизације, изузев западне.

Русија је од 1. јануара предсједавајућа БРИКС-у. Предсједавање је почело прикључивањем нових чланица, те су, осим Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, у БРИКС-у сада и Египат, Индија, Иран, УАЕ у Саудијска Арабија, а Турска је изразила жељу да се придружи.

Главна девиза руског предсједавања је јачање мултилатералности у циљу праведног глобалног развоја и безбједности.

Русија ће у оквиру свог предсједавања имати више од 200 политичких, економских и јавних догађаја. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана