Лавров: Борел жели да остане упамћен као главни европски русофоб

Срна
Лавров: Борел жели да остане упамћен као главни европски русофоб

МОСКВА - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел жели да остане упамћен у историји као главни европски русофоб, који тврди да нема алтернативе преговорима Русије и Украјине осим према "формули Зеленског".

-Јозеп Борел је у свом посљедњем говору рекао да нема алтернативе преговорима осим по „формули Зеленског“. Мислио сам да бар имају образовање, да имају разумијевања како да воде политику засновану на стварности. Јасно је да Борел сада жели да уђе у историју као главни русофоб. Он напушта своје функције. То је аматеризам или већ лудило које је замијенило умове дипломата и политичара -рекао је Лавров за "Рашу тудеј".

У јуну је руски предсједник Владимир Путин изнио иницијативе за мирно рјешење сукоба у Украјини према којој би Москва одмах прекинула ватру и била спремна за преговоре након повлачења украјинских трупа са територије нових руских региона.

Осим тога, Кијев би требало да се одрекне уласка у НАТО и да изврши демилитаризацију и денацификацију, као и да прихвати неутралан, ванблоковски и ненуклеарни статус.

Руски лидер је поменуо и укидање санкција Русији, подсјећа "Спутњик".

У августу, након терористичког напада украјинских оружаних снага на област Курск, Путин је рекао да нису могући преговори са онима који неселективно гађају цивиле, цивилну инфраструктуру или покушавају да угрозе нуклеарне енергетске објекте.

Помоћник Кремља Јуриј Ушаков касније је изјавио да мировни приједлози Москве за украјинско рјешење, које је претходно изнио шеф руске државе, нису отказани, али да у овој фази Русија неће разговарати са Украјином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана