Лавров: Блиски исток је на ивици великог регионалног рата

Агенције
Лавров: Блиски исток је на ивици великог регионалног рата

"Блиски исток је на ивици великог регионалног рата, а Русија ради са свим странама како би спријечила да се то догоди", изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, говорећи на састанку Савјета за сарадњу Русије и земаља Залива.

"Неспособност међународне заједнице да заустави борбе у Појасу Газе и масовну погибију њених становника довела је до наглог погоршања војно-политичке ситуације у цијелом региону – од границе Либана и Израела до Црвеног мора", казао је Лавров.

Како је нагласио, сукоб је достигао нови опасан ниво, чиме је Блиски исток поново на ивици великог регионалног рата. "

"Радимо на нормализацији ситуације са свим партијама", указао је шеф руске дипломатије, наводећи да без рјешавања палестинско-израелског проблема Блиски исток неће моћи да се стабилно развија.

Лавров, који је дан раније стигао у Ријад, већ се састао са генералним секретаром Савјета за сарадњу Русије и земаља Залива Јасемом ел Будеивијем, као и са министром спољних послова Саудијске Арабије Фејсалом бин Фарханом.

На маргинама догађаја предвиђени су билатерални састанци, а очекује се да ће са својим саговорницима Лавров размотрити широк спектар питања на регионалној и међународној агенди, укључујући јачање безбједности у области Персијског залива, рјешавање криза и координацију на тржишту угљоводоника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана