Лавров: Америка покушава да омете планирани самит Русије са афричким државама

Срна
Лавров: Америка покушава да омете планирани самит Русије са афричким државама

МОСКВА - Америка покушава да уништи планирани самит Русије са афричким државама у својом напорима да изолују Москву, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Лавров је за портал “Аргументи и факти” изјавио да је Москва другачија од западних држава у својим односима са Африком и да никада неће поручивати својим страним партнерима на који начин треба да живе и нема скривене намјере.

Москва припрема свој други самит са афричким државама крајем јула у Санкт Петербургу, укључујући рад на пројектима инфраструктуре, технологије и енергије.

“Истина је да САД и њихови вазали чине све што могу да остваре међународну изолацију Русије. Посебне напоре улажу у уништење планираног другог самита Русија и Африке и покушавају да увјере наше афричке пријатеље да не учествују”, нагласио је Лавров.

Амерички Стејт департмент у саоптшењу није директно помињао оптужбе Лаврова али наводи да Вашингтон тежи снажнијим односима са афричким државама ради рјешавања заједничких изазова.

У саопштењу се преноси изјава државног секретара Ентони Блинкена да Америка не жели да ограничава афричка партнерства са другим државама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана