Лајен: Почећемо реформе за ЕУ од 30 и више чланица, доћи ћемо до рјешења за Украјину

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ- Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас да је увјерена да ће свих 27 држава чланица доћи до рјешења за обезбјеђивање средстава Украјини и истакла да ће ЕУ започети властите реформе како би се припремила за Унију од 30 и више чланица.

Фон дер Лајен је, обраћајући се посланицима Европског парламента поводом закључака усвојених на самиту Европског савета 14. и 15. децембра 2023. године и припреми за наредни састанак Европског савјета 1. фебруара 2024. године, истакла да је ЕУ потврдила колективну посвећеност будућности, гдје је свих шест партнера са Западног Балкана дио Уније.

"Година избора на глобалном нивоу је управо почела. Тренутак је за демократију и овдје у ЕУ и у свијету око нас, који наставља да се врти", рекла је фон дер Лајен.

Она је указала на два крвава рата, која се одвијају на спољним границама ЕУ или у њеној непосредној близини и истакла да се њихови ефекти осјећају много даље од Појаса Газе и Украјине. 

Указала је и да су Хути у Црвеном мору додатно отежали услове за глобалну трговину у свијету, након енергетске и прехрамбрене кризе, коју је, како је навела, изазвала Русија. 

"Фрагментација и страх овог тренутка владају свијетом. Зато је потребно фокусирати се и преузети одговорност унутар наше уније. Само заједно можемо да се суочимо са овим тешким изазовима пред нама. То је највећа лекција коју смо научили да када је унија заједно, тада је снажна", поручила је Фон дер Лајен. 

У том контексту указала је да је, након 10 година, постигнут споразум о миграцији и азилу.

"Тај пакт није једини кључни корак који је ЕУ предузела последњих недеља. Срца милиона Украјинаца испуниле су радост и нада када смо објавили почетак преговора за придруживање Украјине (ЕУ). Украјинци су се срчано борили како би остварили тај циљ, не само на бојном пољу, већ и радом својих демократских институција", рекла је фон дер Лајен. 

Она је додала да ЕУ сада мора да прати политичку ситуцију и одлуке донијете на самиту Европског савјета у децембру прошле године.

"У припреми за приступне преговоре, почињемо процес скрининга и састављамо преговарачки оквир. У међувремену, почећемо да радимо на сопственим реформама како бисмо се припремили за Унију од 30 и више држава чланица", поручила је фон дер Лајен.

Она је подсетила да је на посљедњем састанку Европског савјета постигнут договор о отварању преговора са Молдавијом, а са Босном и Херцеговином када та земља испуни све неопходне критеријуме, док је Грузији дат статус кандидата. 

"Потврдили смо нашу колективну посвећеност будућности, гдје је свих шест партнера са Западног Балкана дио наше уније. Како ће та Унија од 30 и више чланица функционисати у стварности? Само ми у ЕУ можемо на то да одговоримо", рекла је фон дер Лајен и истакла да је тај дом већ понудио "одважне идеје" за реформу уговора о ЕУ, а Комисија ће наредног мјесеца изнијети своје идеје.

Она је оценила да је посљедњи састанак Европског савјета показао да постоји политичка воља да ЕУ буде уз Украјину колико год је потребно, али је нагласила да се та политичка воља мора подржати адекватним финансијским средствима. 

"Предложили смо да гарантујемо стабилно финансирање украјинских потреба у наредне четири године како бисмо подржали свакодневно функционисање државе, стабилизовали економију и приближили је Унији. Све то захтијева измјене буџета ЕУ", рекла је фон дер Лајен.

Она је истакла да ту није ријеч само о Украјини, већ и о конкурентности, миграцијама, подршци Западном Балкану и солидарности у случају природних катастрофа, као што су пожари и поплаве.

"То су приоритети који су нам свима заједнички и потребан нам је овај средњорочно преиспитивање. Увјерена сам да ћемо доћи до рјешења 27 држава чланица да је то могуће", поручила је фон дер Лајен.

Када је ријеч о Мађарској и њеном приступу европским средствима, Фон дер Лајен је рекла да је ту ријеч о темељним вриједностима око којих се ЕУ окупила и ујединила и указала на значај заштите владавине права. 

Она је истакла да је циљ Европске комисије да се унаприједе реформе у државама чланицама у корист грађана ЕУ и истакла да је Мађарска недавно усвојила закон о реформи правосуђа, којим је уклонила разлоге за забринутост . 

"То је био захтјев који смо упутили Мађарској како би испунила услове да приступи кохезионим фондовима", рекла је фон дер Лајен и истакла да је Мађарска то испунила, али да остаје замрзнуто још 20 милијарди евра због питања права припадника LGBTIQ  заједнице, рада академика, неких средстава или ресурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана