Лагард: Могућ поновни раст каматних стопа

ГС
Лагард: Могућ поновни раст каматних стопа

ФРАНКФУРТ - Европска централна банка (ЕЦБ) могла би на наредном састанку поново да подигне каматне стопе или да их паузира, а одлука о томе зависиће од посљедњих економских и финансијских података, рекла је предсједник ЕЦБ-а Кристин Лагард.

ЕЦБ је у четвртак 27. јула подигла трошкове задуживања девети пут заредом у склопу борбе против високе инфлације.

Међутим, у коментарима након састанка Лагард је подстакла очекивања да би ЕЦБ могла ускоро да паузира своју кампању подизања кредитних стопа, наводећи да је “отвореног ума” према будућим одлукама. Она је рекла за “Фигаро” да још није донесена никаква одлука о томе шта ће ЕЦБ учинити на наредном састанку 4. септембра.

- Чула сам да одређени људи говоре да би посљедњи раст каматних стопа могао да се деси у септембру. Могло би бити новог раста или можда паузе која, када год да се деси, у септембру или касније, неће бити коначна. Инфлација се трајније мора вратити циљаној вриједности - нагласила је Лагард.

Она је додала да ће одлуке бити засноване на посљедњим економским и финансијским подацима. ЕЦБ би требало да објави предвиђања раста и инфлације у еврозони на састанку у септембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана