У овој земљи санкционисаће политичаре који лажу

Танјуг
У овој земљи санкционисаће политичаре који лажу

КАРДИФ - Влада Велса предвођена лабуристима обавезала се да ће увести „глобално пионирско” законодавство које би учинило лагање у тамошњој политици нелегалним.

Чланови велшког парламента (Сенед) описали су то као историјски тренутак и борбу против "егзистенцијалне пријетње" коју демократији представља лаж у политици.

Након дебате у Сенеду, генерални савјетник владе Мик Антонив рекао је да ће закон бити уведен прије сљедећих велшких избора за двије године.

-Влада Велса ће прије 2026. године донијети закон за дисквалификацију чланова и кандидата који су проглашени кривим за намјерну обману кроз независни судски процес - рекао је он.

Антонив је додао да ће бити разрађени практични детаљи о томе како ће закон који ће се борити против лагања функционисати и позвао је на међустраначку сарадњу.

Члан националистичке партије Плаид Камри, Адам Прајс, истакао је да ће велшка демократија бити прва у свијету која ће увести општу забрану обмане од стране политичара.

-Ми смо на почетку глобалног покрета. Ставићемо ван закона политичку лаж - поручио је Прајс и додао да је ''истина у срцу демократије'', али да је дошло до колапса повјерења у политичаре.

-То је егзистенцијална пријетња. Демократија почиње да се руши ако бирачи не могу да вјерују у оно што кажу њихови изабрани представници - додао је Прајс.

Током дебате, члан лабуриста Алун Дејвис оптужио је лидера торијеваца у Велсу Ендруа Дејвиса да је раније данас на Твитеру објавио "директну лаж" да лабуристи желе да плаћају илегалним имигрантима 1.600 фунти мјесечно.

-Ово одводи нашу политику у канализацију и спречава нас да се упуштамо једни с другима у праву политичку дебату - оцијенио је он.

Други члан лабуриста, Ли Вотерс, рекао је да је бивши премијер Борис Џонсон лагао на путу до Даунинг стрита.

-Политика у овој земљи постаје све мрачнија. Јавност треба да зна да може да вјерује ономе што се говори. Лаж не може постати норма - поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана