Лабуристи у изборни манифест укључују обећање о признању Палестине

Танјуг
Лабуристи у изборни манифест укључују обећање о признању Палестине

ЛОНДОН - Британска опозициона Лабуристичка партија би требало да у свој изборни манифест укључи обећање о признавању палестинске државе у одговарајућем тренутку у мировним преговорима, објавио је Гардијан, позивајући се на изворе упознате с документом.

Манифест, који утврђује политику странке уочи гласања у Британији 4. јула, такође ће се обавезати да ће осигурати да на признавање палестинске државие вето не стави "сусједна земља".

Лидер лабуриста Кир Стармер рекао је прошлог мјесеца да жели да призна палестинску државу ако освоји власт, али да би такав потез морао да дође у правом тренутку у мировном процесу.

Министар спољних послова Дејвид Камерон, конзервативац, изјавио је у јануару да би Британија могла формално да призна палестинску државу ако Палестинци покажу "неповратан напредак" ка рјешењу о двије државе, подсјећа Ројтерс.

Британска агенција наводи да је обећање лабуриста слично ставу Камерона, али би укључивање овог обећања у манифест могло помоћи да се умире неки гласачи који су критиковали став странке о рату у Гази.

Манифест ће бити финализован на састанку са синдикатима у петак и биће представљен сљедећег четвртка, наводи се у извјештају.

Шпанија, Ирска и Норвешка прошлог мјесеца су званично признале Палестину, настојећи да убрзају напоре да се осигура прекид ватре у рату Израела са Хамасом у Гази.

Словенија је у уторак формално признала палестинску државност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана