Курти: Избори на сјеверу ће бити одржани, немамо информација о опструкцији процеса

Срна
Курти: Избори на сјеверу ће бити одржани, немамо информација о опструкцији процеса

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да ће избори у четири општине на сјеверу Косова и Метохије бити одржани у недјељу, јер је, како је навео, овом дијелу КиМ потребан демократски легитимитет и функционисање институција.

Он је рекао да је Приштина у сталном контакту са међународним безбједносним институцијама и да врше неопходне припреме да процес тече по плану, пренијела је “Економија онлајн”.

Курти је навео да се одржавају састанци са међународним безбједносним институцијама и да се врше неопходне припреме како би све протекло, како он тврди, на поштен и демократски начин.

То би требало да се деси јер нам је, с једне стране, како је навео, потребан демократски легитимитет, али и институционално функционисање и додао да када општине немају градоначелника, не функционишу нормално.

Курти је казао да састанке одржавају и ресорни министри, а да он као председник покрета Самоопредељење води кампању јер имају четири кандидата за градоначелника.

Он каже да немају информације које би могле да ометају изборни процес, осим, како тврди, “медијског застрашивања које долази из Београда”. Курти је чак рекао да је то потврђено и на састанку са амбасадором ОЕБС-а.

Избори у четири општине на северу КиМ, у којима живе углавном Срби, заказани су за 23. април, након што су Срби, због непоштовања Бриселских споразума од стране Приштине и упада тзв. специјалних јединица косовске полиције на север покрајине, напустили привремене приштинске институције, полицију и судство.

Представници Срба на КиМ саопштили су да неће учествовати на изборима док не буде формирана Заједница српских општина и док се са севера КиМ не повуку тзв. специјалне јединице косовске полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана