Кулеба: Украјина спремна за преговоре са Русијом

СРНА
Кулеба: Украјина спремна за преговоре са Русијом

ПЕКИНГ - Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је данас у Пекингу да је та земља спремна да води дијалог и преговоре са Русијом који треба да имају за циљ постизање праведног и трајног мира, преноси кинеска агенција Синхуа.

Како се наводи у саопштењу кинеског Министарства спољних послова, Кулеба је приликом посете Кини рекао да украјинска страна придаје значај мишљењу Кине и да је пажљиво проучила шест заједничких договора које су Кина и Бразил изнели као политичко решење украјинске кризе, преноси Синхуа.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је да је Кина чврсто посвећена политичком решењу украјинске кризе и додао да четири принципа које је изнео председник Си Ђинпинг фундаментална у проналажењу решења за кризу.

На основу тога, Ванг је рекао да су Кина и Бразил заједно изнели шест заједничких разумевања за политичко решење украјинске кризе.

Напомињући да је Кина велика земља, а да Украјина и Кина нису само стратешки партнери, већ и важни економски и трговински партнери, Кулеба је рекао да украјинска страна подржава став Кине по питању кинеског региона Тајвана и да ће наставити да се придржава политике једне Кине.

Како је раније саопштено, Кулеба је више од три сата разговарао Јијем о начинима постизања "поштеног мира" у рату са Русијом. Он је највиши украјински државни званичник који је посетио Кину од почетка рата, у фебруару 2022. године.

Кина није учествовала на мировној конференцији о Украјини одржаној у јуну у Швајцарској јер, како је саопштено тада у Пекингу, сматра да у преговорима треба да учествују обе стране, а Русија није била позвана на ту конференцију.

Кина је у фебруару 2023. године, на годишњицу почетка сукоба Русије и Украјине, објавила документ од 12 тачака у којем је детаљно изнела свој став о том рату и позвала на прекид непријатељстава и мировне преговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана