Кулеба: САД могу да одобре помоћ Украјини послије 9. јануара

ГС/Агенције
Foto: Мил.ру

МОСКВА/КИЈЕВ - Власти Украјине планирају да позову у војску Украјинце који су побјегли у иностранство, усљед рапидног губитка људства током пропале контраофанзиве, изјавио је украјински министар одбране Рустем Умеров.

Њујорк тајмс: САД започеле преговоре о коришћењу замрзнуте руске имовине

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена почела је хитне преговоре са савезницима о коришћењу замрзнуте руске имовине за војну подршку Украјини, пише “Њујорк тајмс”, позивајући се на неименоване изворе.

Бијела кућа је наводно “сигнализирала” да је сагласна са коришћењем руске имовине имајући у виду да је све више конгресмена који се залажу за закон којим би то било дозвољено. Сједињене Америчке Државе врше притисак на Велику Британију, Француску, Њемачку, Италију, Канаду и Јапан да изнесу своје планове на ту тему до 24. фебруара, када ће бити двогодишњица од почетка руске инвазије на Украјину.

О детаљима стратегије коришћења руске имовине се још увијек разговара, а и даље није одлучено да ли ће средства ићи директно Кијеву или ће се користити на друге начине.

Према писању америчког листа, оваква одлука могла би да натјера Москву на преговоре о окончању рата у Украјини. Након почетка руске инвазије, Европска унија и земље Г7 замрзле су готово половину руских девизних резерви - око 300 милијарди евра.

Око 200 милијарди налази се у Унији, претежно на рачунима белгијског “Еуроклира”, који је крајем октобра саопштио да је за девет мјесеци 2023. године зарадио око три милијарде евра од камата од улагања руске имовине која је под санкцијама. (Крај)

Зеленски: Има назнака да се успоравају руске војне активности

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да Украјина примијетила да се руско војно планирање и активности успоравају, пренеио је Ројтерс.

Зеленски је у ноћном видео обраћању рекао да је ово наведено у извјештају украјинске Војне обавјештајне службе (ГУР).

-Планови непријатеља, рад руске војне индустрије - постоје назнаке да долази до успоравања. Наставићемо да подржавамо њихово успоравање - рекао је Зеленски.

Ројтерс додаје да Зеленски није појаснио на шта је мислио, односно, да није било јасно да ли је мислио на руску војну индустрију или руску тактику и циљеве у ширем смислу.

У вечерњем извјештају, украјински генералштаб није навео да је дошло до прекида руских напада и кретања дуж фронта од 1.000 километара.

Наводи се да је најмање 30 руских напада одбијено код Адвејевке и још 11 код оближње Маринке, тренутно двије најјаче тачке борбе на линији фронта на истоку Украјини, уз још седам код Бахмута. Командант украјинских снага у Таврији Александар Тарнавски рекао је у сриједу да се интензивирало руско гранатирање.

Кулеба: САД могу да одобре помоћ Украјини послије 9. јануара

Конгрес САД може да додијели помоћ Украјини било ког дана послије 9. јануара, када се Представнички дом врати на посао са паузе, изјавио је данас министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба.

-Осмог јануара Сенат почиње рад послије паузе, а Представнички дом ће засиједати 9. јануара и, без претјеривања, одлука може бити донијета сваког наредног дана . рекао је министар, преноси Укринформ.

Према његовим ријечима, демократе и републиканци у Конгресу су престали да воде бурне расправе о помоћи Украјини и сада постоји општи политички консензус.

Шеф украјинске дипломатије је додао да ће и републикански и демократски тим разговарати о питању границе са САД упркос чињеници да су амерички посланици на одмору.

-Комуникација ће се одвијати и има помака у овим преговорима - закључио је Кулеба.

Како подсјећа кијевска агенција, Бијела кућа и Конгрес САД покушавају да постигну споразум на основу којег би се пружила војна помоћ америчким савезницима, укључујући Украјину, и истовремено спријечила илегална имиграција преко границе САД и Мексика. Лидери обе странке саопштили су у сриједу да Сенат неће гласати о пакету за пружање додатне помоћи Украјини и јачање безбједности граница САД до почетка сљедеће године.

Двије особе погинуле у руском нападу на Никопољ

У нападу руске војске дроновима и артиљеријом на Никопољски округ погинуле су две особе, једна је повријеђена, а оштећене су и фабрика и црква. 

„Руска војска је напала Никопољску област са 9 дронова камиказа и артиљеријским гранатама“, написао је начелник војне управе Дњепропетровске области Сергеј Лисак на Фејсбуку. 

Како је навео, у нападу је причињена штета на седам стамбених зграда, а уништено је неколико пољопривредних објеката. 

Финска додијелила Украјини 21. пакет војне помоћи 

Влада Финске одобрила је пребацивање 21. пакета војне помоћи Украјини. 

„Финска шаље додатну војну помоћ Украјини. Захваљујући овом 21. пакету, укупан трошак војне помоћи Украјини износи 1,6 милијарди евра“, наводи се у објави на платформи Икс (Твитер). 

Руски ПВО системи оборили су украјинску ракету изнад Азовског мора, саопштило је руско Министарство одбране.

„21. децембра, око 15 часова по московском времену, кијевски режим је покушао да изведе ракетни напад на циљеве на територији Руске Федерације. Руски ПВО системи уништили су украјинску ракету изнад Азовског мора“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Најновији извештај Министарства одбране Русије:

- На купјанском правцу одбијено је 9 украјинских напада. Губици украјинске војске износе до 55 војника;

- На краснолиманском правцу одбијен је напад у рејону Червоне Диброве, губици украјинских снага – до 190 људи;

- На доњецком правцу одбијено је 17 напада. На овом и јужнодоњецком правцу украјинска војска изгубила је до 275 војника;

- Укупни губици украјинских снага на запоршком и херсонском правцу износе 145 војника;

- У протекла 24 часа оборено је 29 украјинских дронова.

Француска одустала од слања Кијеву тенкова „леклерк

Француска је одустала од слања Кијеву тенкова „леклерк“ након неуспеха оклопних возила „АМЏ-10РЦ“ на фронту, пише бивши помоћник заменика америчког министра одбране Стивен Брајан за „Ејжа тајмс“.

„Француско оклопно возило показало се као смртоносна клопка за Украјинце. Возило познато као средство за уништавање тенкова и само је уништавано“, наводи се у чланку.

Брајан тврди да је на одлуку Париза да не шаље своје главне тенкове Кијеву утицало и то што је и друга западна техника лоше прошла на фронту – њемачки „леопарди“ и амерички „бредли“ доживјели су исту судбину.

Подсјетимо, предсједник Русије Владимир Путин је прошле недеље рекао да је Запад дао Украјини све што је обећао, чак и више. Руска војска, уништила је, међутим, 2.300 украјинских оклопних возила, од тога 747 тенкова, како оних совјетске производње, тако и западних.

Кијев планира да мобилише оне који су побјегли иностранство

"Још разговарамо о томе шта ће се десити уколико не дођу добровољно у центре за регрутацију. Размишљамо о Украјинцима старости између 25 и 60 година који су отишли у Њемачку и друге земље. Власти ће од њих за почетак тражити да обавијесте центре за регрутацију о свом мјесту боравка", рекао је Умеров за њемачки лист "Билд".

Он је обећао да ће будући регрути бити унапријед обавијештени коју врсту обуке ће добити, како ће бити наоружани и када и гдје распоређени.

Умеров је нагласио да је важно постављање поштених правила за регрутовање, пренио је ТАСС.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је на конференцији за новинаре у уторак, 19. децембра, да је војска предложила мобилисање додатних 450.000 до 500.000 мушкараца и жена.

Он је навео да би таква мобилизација могла да кошта додатних 13,4 милијарде долара.


Америка продужава сукоб у Украјини

САД продужавају сукоб у Украјини пружајући велику војну подршку Кијеву, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов.

"Данас Вашингтон улаже консеквентне напоре да продужи сукоб у Украјини. Из тог разлога Украјини се пружа значајна војна и војно-техничка подршка", рекао је Герасимов у обраћању страним војним аташеима.

Он је напоменуо да је око 100.000 украјинских војника прошло обуку у САД и Европи.

"Велика Британија и Француска су Кијеву доставиле преко 200 навођених пројектила ваздух-земља `сторм шедоу` и `скалп` које се, између осталог, користе за гађање цивилних објеката на Криму и у Донбасу", навео је начелник руског Генералштаба.

Герасимов је додао да Украјина покушава да изврши дјело нуклеарног тероризма пошто беспилотним летјелицама са експлозивом гађа нуклеарну електрану у Запорошкој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана